Velikonoční mazanec

Přidal: Triniti, 21.3.2015
Kategorie: Sváteční pečení, Mazanec, Moučníky, Velikonoce
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Připravujete i vy domácí velikonoční mazanec? Pokud ano, připravujete ho na sladko nebo na slano? Nezapomínejte, že na našem webu se dá přidat recpet, tak vyzkoušejte přidat ten svůj. Autor: Triniti
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Přidal: Triniti, 21.3.2015
Kategorie: Sváteční pečení, Mazanec, Moučníky, Velikonoce
SUROVINY
Potřebujeme:
1200 gpolohrubé mouky
250 gmásla
4 kscelá vejce
5 ksžloutky
250 gkrystalového cukru
4 ksvanilkového cukru
1/2 láhveextraktu s hruškovou příchutí
2 lžičkysoli
1,5 dlhruškového likéru (může být i rum)
nastrouhaná kůra ze 2 ks pomerančů
nastrouhaná kůra ze 3 ks citrónů
100 gčerstvého droždí
2,5 dlmléka
Na potření:
1 ksvejce
trocha rumu
Na posypání:
moučkový cukr
vanilkový cukr
- 250g másla rozpustíme na mírném ohni a mléko si trochu ohřejeme. Připravíme si pomeranče a citrony, kartáčkem je umyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nastrouháme z nich kůru.
- V druhé misce smícháme celá vejce se žloutky, přidáme kr. cukr, vanilkový cukr, sůl, kůru z pomerančů a citrónů, hruškový extrakt a likér.
- Do vykynutého kvásku pomalu přilijeme rozpuštěné máslo, trochu promícháme, přidáme vajíčkovou směs a opět promícháme. Nakonec přidáme zbylé teplé mléko a 200 g odložené mouky. Těsto mícháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí a dokud se těsto neodděluje od stěny nádoby. Takto utřené těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, dokud se zdvojnásobí jeho objem.
- Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál a rozdělíme na bochánky, přibližně čtyři až pět částí. Počet a tvar si určíme podle toho, jak velký mazanec chceme mít. Můžeme ho péct ve formě, ale i bez ní, můžeme si vytvořit tvar kulatý, oválný nebo ho zapleteme do copu. Takto vytvořené mazance opět přikryjeme utěrkou a necháme v teple ještě vykynout.
- Dostatečně vykynuté mazance potřeme vajíčkem rozmíchaným s rumem. Pečeme při teplotě 170 stupňů nejprve 15 minut. Pak mazance přikryjeme alobalem a dopečeme ještě asi 20 minut. Délka pečení záleží na velikosti mazance. Zda je těsto upečené zjistíme tak, že dřevěnou špejli zapíchneme do středu mazance a po vytažení je špejle čistá, bez zbytků těsta.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Veľkonočný mazanec.
KOMENTÁŘE K RECEPTU