NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka (fotopostup krok za krokem).
Velikonoční nádivka (fotopostup krok za krokem).
Recept Velikonoční nádivka (fotopostup krok za krokem).
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Pečená velikonoční nádivka je klasikou, která se dělá v mnoha domácnostech. Tentokrát vám přináším recept na tu naši, kterou připravovala už moje babička. Teď ji připravuje moje mamka a letos ji dělám i já pro svou rodinu. Je to náš rodinný recept na velikonoční nádivku, která na svátečním stole nesmí chybět. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   7.4.2025

Velikonoční nádivka (fotopostup krok za krokem).

Pečená velikonoční nádivka je klasikou, která se dělá v mnoha domácnostech. Tentokrát vám přináším recept na tu naši, kterou připravovala už moje babička. Teď ji připravuje moje mamka a letos ji dělám i já pro svou rodinu. Je to náš rodinný recept na velikonoční nádivku, která na svátečním stole nesmí chybět. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny
800 g
vepřové mleté maso
8 ks
rohlík
8 ks
vejce
podle chuti
sůl
podle chuti
černý pepř
4 stroužky
česnek
1 ks
cibule
100 ml
mléko
podle chuti
petrželová nať
na vymazání
vepřové sádlo
na posypání
strouhanka
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Někdo přidává do pečené velikonoční nádivky uzené maso, jiný zase na kousky nakrájenou klobásu nebo slaninu. Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Pokud hledáte nějaký nový recept, nebo pečete nádivku poprvé, určitě vyzkoušejte tento.

  1. Rohlíky je nejlepší použít starší – den nebo dva dny staré. Nakrájíme je na malé kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je rozšlehanými celými vejci, která jsme předem osolili a opepřili podle chuti. Do vajec přidávám i trochu mléka, aby rohlíky byly dost „napité“. Ne moc, odhadem asi 100 ml. Záleží také na velikosti rohlíků. Pokud máte velké rohlíky a zdá se vám, že jsou málo nasáklé tekutinou, přidejte ještě trochu mléka. Takto zalité rohlíky necháme chvíli stát.
  2. Následně k této hmotě přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, mleté maso a celou směs promícháme. Nezapomeňte ani na nasekanou petrželovou nať. Někdo ji z receptu úplně vynechává, někdo přidává hodně, aby byla krásně zelená. Každý si množství volí podle vlastní chuti.
  3. Připravenou směs dáme do hlubšího plechu, který jsme vymazali vepřovým sádlem. Pěkně utlačíme a uhladíme. Povrch posypeme strouhankou a dáme péct.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na teplotu 180 stupňů asi 40 minut. Pokud máte menší plech a nádivka je vyšší, čas si upravte. Čím menší plech, tím je nádivka vyšší a potřebujete více času na pečení, aby se pořádně propekla i uvnitř. U nás doma máme rádi vyšší nádivku. Peču déle a v případě, že mi hodně připéká vrch, přikryji ho alobalem. Takto se nádivka propeče uvnitř a povrch nebude spálený.

*Tip: Doporučuji, abyste přidali trochu více soli, během pečení se to ztratí a nestane se, že budete mít celou nádivku málo ochucenou.

Po upečení nechte velikonoční nádivku vychladnout a následně ji můžete nakrájet a podávat. Výborná je sama o sobě, případně k masu. Kromě ní si můžete podle tohoto receptu udělat i chutnou velikonoční babu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář