Vepřová líčka na pivě a domácí kynutý knedlík

Nejen dědeček má rád, když se masíčko na jazyku jen rozplívá. I ti mí kluci si zvykli, že doma nemusejí žvýkat tvrdé "podešve". Dřív jsem připravovala tuhle dobrotu v papiňáku, ale od té doby, co u nás bydlí CROCK-POT, pracuje on. Pomalu, ale jistě a spolehlivě. :-) Autor: Danka

Přidal:, 14.8.2018
Kategorie: Hlavní jídla, Přílohy
Čas přípravy:
Čas vaření:
Vepřová líčka na pivě a domácí kynutý knedlík

Suroviny

Maso:
cca 1kgvepřových líček (odblanit a překrájet na větší kousky)
2 kscibule (nadrobno)
6 stroužkůčesneku (nadrobno)
400 mlsvětlého piva
2 lžičkymleté pálivé papriky
1 a 1/2 kelímkuzakysané smetany
3 lžícehladké mouky
sůl, mletý černý pepř
sádlo
masový vývar
Knedlíky:
cca 450 gpolohrubé mouky
200 mllehce ohřátého mléka
1/2 kostkyčerstvého droždí
1 lžičkakrystalu
2 lžičkysoli
1 ksvejce

Postup přípravy

  1. Na sádle zprudka orestujeme maso, dokud se nezatáhne a šup s ním do "pomaláčku". Přidáme cibuli, česnek, mletou papriku, sůl a mletý pepř, zalijeme pivem a přidáme tolik vývaru, aby bylo masíčko ponořené. Dusíme doměkka (v případě pomalého hrnce 4 hodinky na vyšší, tj II.stupeň).
  2. Přibližně půl hodinky před koncem vaření rozmícháme mouku se zakysanou smetanou a touto směsí vše zahustíme, důkladně rozmícháme a za občasného promíchání dovaříme.
  3. Knedlíky:
    Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky.
  4. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout. Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly.
  5. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.