Vepřová líčka pečená na černém pivu

,,Mami, to je taková dobrota, že bych chtěl, aby nám to vařili ve škole každý den,,, pěl Kuba chválu na dnešní oběd. Samozřejmě s plnou pusou, ale můžu ho snad napomínat, když mi tak pěkně ,,maže med kolem huby,,? :D A poté, co jsem ho zklamala informací, že ve škole to určitě vařit nebudou, protože je v tom pivo, pivo je alkohol a alkohol není zdravý pro děti, se chudák cpal ještě víc. :D Autor: Danka

Přidal:, 8.8.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Čas přípravy:
Čas vaření:
Vepřová líčka pečená na černém pivu

Suroviny

cca 1 kgvepřových líček
2 ksstředně velké cibule (nadrobno)
3 strožkyčesneku (nadrobno)
1/2 lžičkymletého chilli
1 velká lžícemedu
500 mlčerného piva
sůl, mletý černý pepř
1 lžička drceného kmínu
sádlo

Postup přípravy

  1. Maso očistíme, odblaníme a každý kousek překrojíme napůl a pak ještě naplocho napůl, ale tentokrát úplně nedokrojíme (vznikne nám vždy taková "tlamička"), osolíme, opepříme a můžeme rovnou zprudka opéct ze všech stran na sádle nebo, jako já, uložíme přes noc do chladna proležet (naložené maso je prostě podle mě o level výš, chutnější, křehčí). 
  2. Orestované kousky uložíme do pekáče a do výpeku vsypeme cibuli a česnek, zarestujeme, přidáme mleté chilli, med a poté zalijeme pivem. Necháme odspodu "odvařit", prostě všechno to přichycené pěkně vařečkou ode dna odškrábneme, důkladně promícháme a touto směsí zalijeme maso v pekáči.
  3. Neprodyšně uzavřeme poklicí nebo si můžeme ještě vypomoci alobalem a pečeme zvolna na 150 stupňů zhruba 3 hodinky.
  4. Jako přílohu jsem zvolila hodně hutné bramborové pyré, aby pěkně sálo tu výtečnou šťávu.