NejRecept.cz Maso Vepřové maso Vepřová panenka s liškovou omáčkou a šťouchané brambory s cibulkou
Vepřová panenka s liškovou omáčkou a šťouchané brambory s cibulkou
Recept Vepřová panenka s liškovou omáčkou a šťouchané brambory s cibulkou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Romča Važa Romča Važa    ·   8.3.2024

Vepřová panenka s liškovou omáčkou a šťouchané brambory s cibulkou

Tip na skvělý oběd. Pokud máte rádi houby, určitě zkuste. Příloha byla klasické brambory a hlavním bodem tohoto jídla je panenka, která je obalena ve slanině. Autor: Romana V.

45 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření
Suroviny

Maso:

1 ks
vepřová panenka
dle chuti
sůl
dle chuti
pepř
6 plátků
dlouhé slaniny
trochu
olej

Omáčka:

1 ks
šalotka
dle chuti
lišky
trocha
bílé víno
dle chuti
sůl
dle chuti
pepř
250 ml
smetana ke šlehání 33%
1 lžička
máslo
1/2 lžičky
citronová šťáva
Postup receptu
Vytisknout
  1. Panenku očistíme (odřízneme bílé části), nakrájíme na 6 stejně velkých dílů. Osolíme a opepříme a každý dílek obalíme slaninou a ovážeme potravinářským provázkem.
  2. Na oleji opečeme zprudka asi 6 minut a během opékání obracíme.
  3. Pak panenku přendáme do jiné nádoby a vložíme do trouby na 20 minut při 160 stupních. Můžeme ji dát i do remosky, ale přikryjeme alobalem a před dokončením na chvíli odkryjeme.
  4. Do výpeku dáme nakrájenou šalotku a po chvilce restování přidáme lišky. Osolíme a opepříme a krátce orestujeme. Zalijeme vínem, po chvilce přilijeme smetanu a šťávu z panenky, která zůstala v nádobě při jejím pečení. Zakápneme trošku citronem a zredukujeme. Nakonec vložíme máslo, odstavíme a promícháme.
  5. Podáváme se šťouchaným bramborem
    s cibulkou.

*TIP: Čerstvé lišky, které v létě nasbíráme snadno uchováme na zimu. Krátce je povaříme, vodu slijeme a necháme vystydnout. Pak uzavřeme do mikrotenového sáčku nebo do krabičky a zamrazíme. V zimě se nám budou hodit.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář