Vepřová panenka v slaninovo-bylinkovo-hořčičném kabátě a ragú z hlívy ústřičné

Tento recept jsem zahlédla na netu a vyzkoušela ho. Můžu vřele doporučit, bylo to výborné. Samozřejmě recept prošel malými změnami, aby to ladilo s našimi chuťovými pohárky, ale opravdu pouze malými :) Pokud obalíte panenku v slanině předejdete tak tomu, abyste ji během pečení vysušili. A zároveň dodáte masu vynikající chuť ze slaniny :) Autor: Nina

Přidal:, 26.6.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Vepřová panenka v slaninovo-bylinkovo-hořčičném kabátě a ragú z hlívy ústřičné

Suroviny

700 gpanenky
200 gslaniny (nejlépe pančety)
3 lžícehrubozrnné hořčice
3 lžícebylinek (může být tymián, oregano, bazalka a jiné), já měla tymián
dle potřebyolej, sůl, bílý pepř
400 ghlívy ústřičné
20 gmásla
1 ksšalotka
1 bal.smetana na šlehání
1 hrstpetrželky
50 mlbílého vína

Postup přípravy

  1. Panenku nakrájíme na zhruba 10 cm špalíky, šalotku na drobno, hlívu očistíme pokrájíme na 1 cm proužky,
    petrželku nasekáme na drobno.
  2. Slaninu vyskládáme na prkénko vedle sebe tak, aby se lehce překrývala, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a potřeme hořčicí. Na takto připravenou slaninu položíme špalík panenky a opatrně smotáme. Zajistíme špagátkem. Stejně připravíme i ostatní špalíky panenky.
  3. Rozpálíme pánev, dáme trochu oleje a panenku ve slanině opečeme se všech stran dozlatova. Přendáme ji do rozpálené trouby a dáme na zhruba 8-10 minut dopéct.
    Upečenou panenku necháme pár minut odpočinout a uděláme ragú.
  4. Na másle restujeme šalotku jen do sklovita, přidáme hlívu, trochu opečeme, přilijeme víno a zredukujeme tak na polovinu.
    Vlijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme petrželku.
  5. Hotové ragú servírujeme s panenkou, nakrájenou na plátky a s přílohou. Já měla máslové brambory.