NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Víte, co vznikne spojením cheesecaku a vosích hnízd? Fantastický dezert, který se rozplývá na jazyku.
Víte, co vznikne spojením cheesecaku a vosích hnízd? Fantastický dezert, který se rozplývá na jazyku.
Recept Víte, co vznikne spojením cheesecaku a vosích hnízd? Fantastický dezert, který se rozplývá na jazyku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Něco netradičního, ale zato velmi chutného. Pokud máte rádi kynutá vosí hnízda nebo skořicové šneky, doporučuji vyzkoušet tento cheesecake s chutí skořice. Minulý víkend jsme měli naplánovaný karneval. Kromě klasických koblih, chlebíčků a jednohubek jsem přemýšlela, jaký koláč bych upekla. Zvolila jsem tento netradiční a každý ho chválil. Sklidil neuvěřitelný úspěch, proto se s vámi chci podělit o recept. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   1.2.2025

Víte, co vznikne spojením cheesecaku a vosích hnízd? Fantastický dezert, který se rozplývá na jazyku.

Něco netradičního, ale zato velmi chutného. Pokud máte rádi kynutá vosí hnízda nebo skořicové šneky, doporučuji vyzkoušet tento cheesecake s chutí skořice. Minulý víkend jsme měli naplánovaný karneval. Kromě klasických koblih, chlebíčků a jednohubek jsem přemýšlela, jaký koláč bych upekla. Zvolila jsem tento netradiční a každý ho chválil. Sklidil neuvěřitelný úspěch, proto se s vámi chci podělit o recept. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
70 min
Čas vaření
Suroviny

Základ:

200 g
sušenky
50 g
hnědý cukr
1/2 lžičky
skořice
10 lžic
rozpuštěné máslo

Sypká směs:

200 g
hnědý cukr
45 g
hladká mouka
1 lžíce
skořice
55 g
rozpuštěné máslo

Krém:

900 g
philadelphia cream cheese
40 g
moučkový cukr
190 g
hnědý cukr
100 g
zakysaná smetana
4 ks
vejce
1/2 lžičky
sůl
1 lžíce
vanilková esence

Vrch:

250 g
mascarpone
250 ml
smetana ke šlehání
2 lžíce
moučkový cukr
na posypání
kakao
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
70 min
Čas vaření

Skořicový cheesecake je dokonalý dezert na oslavy, setkání s blízkými nebo jako sladká tečka za dobrým obědem. Kromě skvělé chuti potěší i zajímavým vzhledem, díky kterému se bude dokonale vyjímat na jídelním stole.

  1. Nejprve si připravíme kulatou formu na pečení o průměru 24 cm a dno vyložíme pečicím papírem.
  2. Sušenky rozmixujeme na prášek, smícháme s hnědým cukrem a skořicí a přidáme rozpuštěné máslo. Směs dáme do formy a zatlačíme až na okraje formy. Pečeme při teplotě 160 °C po dobu 10 minut.
  3. Připravíme si sypkou směs. Hnědý cukr smícháme s hladkou moukou a skořicí. Následně přidáme máslo a rukama vypracujeme drobenku. Odložíme stranou.
  4. Philadelphii rozmixujeme mixérem, přidáme moučkový cukr, hnědý cukr, zakysanou smetanu a krátce prošleháme – jen tak dlouho, aby se suroviny spojily. Poté přidáváme jedno vejce po druhém a po každém přidání důkladně vyšleháme. Nakonec vmícháme sůl a vanilku. Můžeme vrstvit.
  5. Na předpečený korpus naneseme 1/3 krému, rukama posypeme 1/3 drobenky, znovu naneseme 1/3 krému, opět 1/3 drobenky a nakonec poslední část krému a poslední část drobenky. Lžící pěkně uhladíme. Spodní část formy obalíme alobalem a takto připravenou vložíme do hlubšího plechu, do kterého nalijeme vodu. Alobal slouží k tomu, aby se voda nedostala k formě, díky čemuž cheesecake při pečení nepopraská.
  6. Takto připravený cheesecake v plechu s vodou dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při teplotě 160 °C asi 60 – 70 minut. Poté troubu vypneme, dvířka pootevřeme a cheesecake v ní necháme dojít. Po hodině cheesecake vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Nejlepší je dát ho do lednice na celou noc.
  7. Na vrch koláče naneseme cukrářským sáčkem s hladkou kulatou špičkou vyšlehané mascarpone s cukrem a smetanou ke šlehání. Před podáváním posypeme kakaem nebo ozdobíme dle vlastní fantazie.

Cheesecake skladujte na chladném místě – ideálně v lednici, kde vám vydrží několik dní. Nejlepší však chutná první dva až tři dny po přípravě. Kakao na dezert aplikujte těsně předtím, než ho nakrájíte a podáváte, aby se příliš nerozpustilo.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář