NejRecept.cz Dezerty Koláče Vláčné bryndzové koláče se slaninou a cibulkou.
Vláčné bryndzové koláče se slaninou a cibulkou.
Recept Vláčné bryndzové koláče se slaninou a cibulkou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Bryndzovými koláči potěším vždy celou rodinu. Nejenže jsou velmi dobré, ale také skvěle zasytí, takže jsou ideální k snídani, večeři či jako rychlý snack během dne. Těsto je nadýchané a vláčné a v kombinaci s bryndzovou náplní vytváří dokonalou souhru. Recept je jednoduchý, určitě vyzkoušejte. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.2.2025

Vláčné bryndzové koláče se slaninou a cibulkou.

Bryndzovými koláči potěším vždy celou rodinu. Nejenže jsou velmi dobré, ale také skvěle zasytí, takže jsou ideální k snídani, večeři či jako rychlý snack během dne. Těsto je nadýchané a vláčné a v kombinaci s bryndzovou náplní vytváří dokonalou souhru. Recept je jednoduchý, určitě vyzkoušejte. Autor: Milada Sumková

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
200 ml
vlažné mléko
150 g
vařené brambory
5 lžic
olej
21 g
droždí
7 g
sůl
5 g
krupicový cukr

Náplň:

200 ml
zakysaná smetana
125 g
bryndza
100 g
slanina
4 stroužky
česnek
1 ks
čerstvá jarní cibulka

Na potření:

1 ks
vejce
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Slané koláče nepeču příliš často. Doma máme raději spíš ty sladké. Nedávno jsem si však řekla, že místo moravských koláčů, které dělám podle tohoto skvělého receptu, vyzkouším ty bryndzové – a nemohla jsem udělat lépe.

  1. Do mísy nasypeme mouku, sůl a cukr. Přidáme vlažné mléko, nastrouhané brambory, olej, rozdrolené droždí a vypracujeme těsto.
  2. Těsto dáme do čisté misky, přikryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo, kde ho necháme alespoň 45 minut kynout.
  3. Jakmile těsto vykyne, přemístíme ho na pomoučněnou pracovní desku, kde ho rozválíme na tloušťku přibližně 1 cm. Pomocí skleničky nebo vykrajovátka z něj vykrojíme kolečka, která pokládáme přímo na plech vyložený pečicím papírem. Zde je necháme přikryté utěrkou dokynout ještě alespoň 15 minut.
  4. V misce smícháme zakysanou smetanu, bryndzu a prolisovaný česnek a náplň naneseme na povrch koláčů. Okraje potřeme vajíčkem, navrch přidáme osmaženou slaninu, čerstvou jarní cibulku a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme přibližně 15 až 20 minut.

Upečené koláče nechte vychladnout a poté je můžete rovnou servírovat. Mně nějaké zbyly, tak jsem je uložila do uzavíratelné nádoby. Druhý den byly stále měkké a velmi chutné. Můžete si je tak připravit klidně i do zásoby. A pokud by vám náhodou zbylo více bryndze, vyzkoušejte si k ní připravit zdravé a chutné cuketové halušky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář