NejRecept.cz Dezerty Koláče Vláčné trdelníkové rohlíčky obalené ve vanilkovém cukru.
Vláčné trdelníkové rohlíčky obalené ve vanilkovém cukru.
Recept Vláčné trdelníkové rohlíčky obalené ve vanilkovém cukru.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Lepší rohlíčky jsem už dlouho neměla. Výborně chutnají a ještě krásněji voní. Připomínají mi měkké trdelníky, které si mnoho lidí spojuje s Vánoci. My je doma děláme po celý rok. Tentokrát jsem ale recept trochu oživila. Místo tradičních velkých trdelníků jsem udělala tyto menší rohlíčky a nemohla jsem se rozhodnout lépe.

siky.silvia siky.silvia    ·   25.4.2025

Vláčné trdelníkové rohlíčky obalené ve vanilkovém cukru.

Lepší rohlíčky jsem už dlouho neměla. Výborně chutnají a ještě krásněji voní. Připomínají mi měkké trdelníky, které si mnoho lidí spojuje s Vánoci. My je doma děláme po celý rok. Tentokrát jsem ale recept trochu oživila. Místo tradičních velkých trdelníků jsem udělala tyto menší rohlíčky a nemohla jsem se rozhodnout lépe.

40 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Rohlíčky:

450 g
polohrubá mouka
150 g
hladká mouka
1 dcl
olej
80 g
rozpuštěné máslo
120 g
moučkový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
3 ks
žloutek
2 dcl
vlažné mléko
1 lžička
sůl
42 g
droždí
1 bal.
prášek do pečiva

Na obalování před pečením:

3 ks
bílek
250 g
nasekané ořechy

Na obalování po upečení:

150 g
moučkový cukr
2 ks
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Ve srovnání s klasickými trdelníky, které obvykle dělám podle tohoto receptu, mají rohlíčky výhodu v tom, že jsou malé a velmi dobře se jedí. Můžete je tak bez problémů naservírovat i návštěvě. Já jsem je tentokrát obalovala v ořeších a vanilkovém cukru, ale můžete použít i skořicový cukr nebo kakao.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj cukr, rozdrobené droždí a počkáme, dokud nevznikne kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme pevné těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 menších bochánků. Každý rozválíme do kruhu a potřeme rozpuštěným máslem.
  4. Pomocí rádýlka nakrájíme každý kruh na 8 částí a stočíme do tvaru rohlíčku.
  5. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je bílky a posypeme nasekanými ořechy. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 10 minut při teplotě 200 °C.
  6. Po upečení rohlíčky ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který jsme smíchali s vanilkovým.

Hotové rohlíčky nechte vychladnout a následně je můžete servírovat. Nejlepší jsou v den upečení, kdy jsou čerstvé a nadýchané. Díky tomu, že je těsto více tukové, jsou koláčky měkké i druhý či třetí den. Stačí je jen skladovat v uzavřené nádobě.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář