NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Vláčný kynutý závin s voňavou ořechovo-rumovou náplní.
Vláčný kynutý závin s voňavou ořechovo-rumovou náplní.
Recept Vláčný kynutý závin s voňavou ořechovo-rumovou náplní.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Nadýchanější a křehčí závin jste ještě nejedli. Měkké těsto doplňuje bohatá ořechová náplň, která zaručuje, že koláč není ani zdaleka suchý. Pro ještě lepší chuť do ní přidávám dvě ingredience navíc – džem a rum. Výsledek je neodolatelný.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   31.3.2025

Vláčný kynutý závin s voňavou ořechovo-rumovou náplní.

Nadýchanější a křehčí závin jste ještě nejedli. Měkké těsto doplňuje bohatá ořechová náplň, která zaručuje, že koláč není ani zdaleka suchý. Pro ještě lepší chuť do ní přidávám dvě ingredience navíc – džem a rum. Výsledek je neodolatelný.

35 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Suroviny

Kvásek:

20g
čerstvé droždí
1 lžíce
cukr
1 lžíce
hladká mouka
100 ml
vlažné mléko

Těsto:

550 g
hladká mouka
100 g
krupicový cukr
20 g
vanilkový cukr
2 ks
vejce
120 g
sádlo nebo máslo
200 ml
vlažné mléko
1/2 lžičky
sůl
podle potřeby
citrónová kůra
podle potřeby
olej

Náplň:

500 g
mleté vlašské ořechy
180 g
krupicový cukr
2 až 3 lžíce
pomerančový nebo meruňkový džem
2 až 3 lžíce
rum
180 ml
horké mléko

Na potření:

100 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření

Kynuté záviny jsou u nás doma jedny z nejoblíbenějších koláčů vůbec. Nejčastěji je peču o víkendech, kdy představují dokonalou snídani či rychlou svačinu. Skvěle chutnají samy o sobě, ale já k nim téměř vždy podávám šálek kakaa, mléka nebo teplého čaje.

  1. Čerstvé droždí rozdrobíme (pokud nemáme čerstvé, můžeme použít 7 g sušeného), přidáme cukr, hladkou mouku a vlažné mléko. Vše promícháme a necháme 10 až 15 minut odstát.
  2. Do mísy prosejeme 400 g mouky, přidáme k ní krupicový a vanilkový cukr, hotový kvásek, vejce, sádlo nebo máslo, vlažné mléko a začneme hníst těsto.
  3. Během hnětení přidáme sůl, 150 g mouky a citronovou kůru. Promísíme a vypracujeme pevné nelepivé těsto, které vložíme do olejem vymazané mísy. Tu zakryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo na minimálně 60 minut.
  4. Náplň: Ořechy smícháme s cukrem. Přidáme pomerančový nebo meruňkový džem, který si můžete připravit podle tohoto receptu. Následně přilijeme rum, horké mléko a vše promícháme.
  5. Vykynuté těsto přemístíme na moukou posypaný pracovní stůl a jemně prohněteme. Poté ho rozkrojíme na polovinu a každou rozválíme na plát velký 35 x 45 cm s tloušťkou přibližně 4 mm.
  6. Těsto naplníme polovinou náplně a zavineme. Okraje přitiskneme, aby náplň nevytekla, a závin umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Záviny zakryjeme utěrkou a necháme ještě minimálně 40 minut kynout. Poté je potřeme rozpuštěným máslem a uděláme do nich nožem zářezy.
  8. Takto připravené záviny vložíme do studené trouby a pečeme při teplotě 170 °C po dobu 30 minut. Po této době záviny zakryjeme pečicím papírem a pečeme dalších 20 minut.
  9. Upečené záviny potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.

Vychladlé záviny nakrájejte a můžete podávat. Před podáváním je klidně posypte moučkovým cukrem. Budou ještě sladší. Kromě ořechů je můžete naplnit i mákem nebo kakaem. Recepty na chutné náplně, které nevytečou, najdete v tomto článku.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář