NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Jahodová Vláčný strouhaný koláč s tvarohem a jahodovým džemem, který se vám rozplyne na jazyku.
Vláčný strouhaný koláč s tvarohem a jahodovým džemem, který se vám rozplyne na jazyku.
Recept Vláčný strouhaný koláč s tvarohem a jahodovým džemem, který se vám rozplyne na jazyku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Máslový strouhaný koláč s tvarohem a jahodovou marmeládou je křehký, vláčný a všem velmi chutná. Tím, že je rychlý, ho můžete připravit nejen o víkendu, když máte více času, ale i během hektického týdne. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.9.2024

Vláčný strouhaný koláč s tvarohem a jahodovým džemem, který se vám rozplyne na jazyku.

Máslový strouhaný koláč s tvarohem a jahodovou marmeládou je křehký, vláčný a všem velmi chutná. Tím, že je rychlý, ho můžete připravit nejen o víkendu, když máte více času, ale i během hektického týdne. Autor: Jana Jančíková

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

250 g
máslo
550 g
hladká mouka
100 g
cukr moučka
1 ks
vejce
3 a 1/2 lžíce
vaničkový tvaroh nebo zakysaná smetana
1 ks
vanilkový cukr
podle chuti
citrónová kůra
1 ks
prášek do pečiva
špetka
sůl

Náplň

2 ks
tvaroh
1 ks
vejce
podle chuti
cukr
1 ks
vanilkový puding se šlehačkou v kelímku
podle potřeby
jahodová marmeláda
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Spojení tvarohu a jahodové marmelády je více než dokonalé. Perfektně se doplňují a zaručují, že dezert bude chutnat každému členu rodiny. Pokud doma náhodou nemáte jahodovou marmeládu, vyměňte ji například za meruňkovou, rybízovou nebo borůvkovou.

  1. V míse smícháme máslo, hladkou mouku, moučkový cukr, vejce, zakysanou smetanu nebo tvaroh, vanilkový cukr, citronovou kůru, prášek do pečiva a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  2. Menší část těsta dáme asi na hodinu do mrazáku. Větší část do lednice.
  3. Větší těsto následně rozválíme, umístíme na plech 30 x 40 cm, propícháme vidličkou a potřeme tvarohovou náplní. Tu připravíme smícháním tvarohu, vejce, cukru a vanilkového pudingu.
  4. Na tvarohovou náplň natřeme jahodovou marmeládu a nastrouháme zbylou část těsta, kterou jsme dali do mrazáku.
  5. Připravený koláč pečeme na 170 °C asi 40 minut. Po upečení a vychladnutí ho skladujeme v lednici, díky které bude krásně vláčný.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář