NejRecept.cz Dezerty Koláče Voňavé mrkvové rohlíčky se švestkovo-makovou náplní, které se rozplývají na jazyku.
Voňavé mrkvové rohlíčky se švestkovo-makovou náplní, které se rozplývají na jazyku.
Recept Voňavé mrkvové rohlíčky se švestkovo-makovou náplní, které se rozplývají na jazyku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Rohlíčky z mrkvového těsta jsem zkoušela poprvé a musím říct, že se hned povedly. Byly nadýchané, sladké a v ústech se doslova rozplývaly. Jemné těsto doplňovala mírně nakyslá náplň, kterou jsem připravila ze švestkových povidel a máku. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.12.2024

Voňavé mrkvové rohlíčky se švestkovo-makovou náplní, které se rozplývají na jazyku.

Rohlíčky z mrkvového těsta jsem zkoušela poprvé a musím říct, že se hned povedly. Byly nadýchané, sladké a v ústech se doslova rozplývaly. Jemné těsto doplňovala mírně nakyslá náplň, kterou jsem připravila ze švestkových povidel a máku. Autor: Jana Jančíková

40 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
jemně strouhaná mrkev
300 g
polohrubá mouka
250 g
máslo
1 ks
prášek do pečiva
1 ks
citrón (pouze kůra)
podle chuti
skořice

Náplň:

podle potřeby
mák
podle potřeby
povidla

Na dokončení:

podle potřeby
máslo
podle potřeby
rum
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Výhodou rohlíčků je, že mohou být dezertem po dobrém obědě, sladkou snídaní nebo rychlou svačinou. Plnit se dají teoreticky čímkoli, co máte rádi. Mně se k mrkvovému těstu hodila nejvíc kombinace máku a povidel.

  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v lednici.
  2. Těsto rozdělíme na tři díly a na pomoučněném stole je vyválíme do kruhu o tloušťce přibližně 3 mm. Každý kruh následně rozkrojíme na 8 dílků.
  3. Na širší stranu dílku dáme libovolnou náplň. Já jsem smíchala mák se švestkovými povidly. Pokud by byla náplň málo sladká, přidejte moučkový cukr podle chuti. Okraje přehneme směrem do středu a stočíme do tvaru rohlíčku.
  4. Hotové rohlíčky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 180 °C přibližně 25 minut.
  5. Rohlíčky ještě za horka potřeme máslem rozpuštěným s trochou rumu. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Rohlíčky můžeme plnit různými náplněmi podle chuti. Vhodné jsou například mleté ořechy smíchané s moučkovým cukrem nebo kakao, ke kterému se kromě cukru přidává také olej nebo máslo. Na množství tuku si však dáváme pozor, aby výsledná směs nebyla příliš řídká a z koláčů nevytékala.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář