NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Voní po kávě a čokoládě – tyto mokka oválky si najdou místo na každém svátečním stole.
Voní po kávě a čokoládě – tyto mokka oválky si najdou místo na každém svátečním stole.
Recept Voní po kávě a čokoládě – tyto mokka oválky si najdou místo na každém svátečním stole.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Mokka oválky patří mezi ty druhy vánočního cukroví, které si zamilujete hned po prvním ochutnání. Jsou jemné, křehké a nádherně voní po kávě a čokoládě. Každý kousek doslova pohladí po jazyku a na svátečním stole působí elegantně i tradičně zároveň.

Blanka Kohoutová    ·   1.11.2025

Voní po kávě a čokoládě – tyto mokka oválky si najdou místo na každém svátečním stole.

Mokka oválky patří mezi ty druhy vánočního cukroví, které si zamilujete hned po prvním ochutnání. Jsou jemné, křehké a nádherně voní po kávě a čokoládě. Každý kousek doslova pohladí po jazyku a na svátečním stole působí elegantně i tradičně zároveň.

40 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

210 g
hladká mouka
140 g
máslo
70 g
moučkový cukr
1 ks
žloutek
30 g
mleté ořechy
špetka
mletá zrnková káva

Poleva:

100 g
moučkový cukr
4 lžíce
káva

Krém:

200 g
máslo
150 g
moučkový cukr
2 ks
žloutek
1 bal.
vanilkový cukr
3 lžíce
černá káva
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Když se pustíte do pečení oválků, odměnou vám bude cukroví, které se rozplývá v ústech a zanechává jemnou kávovo-čokoládovou chuť. Jsou ideální pro všechny, kteří mají rádi dezerty s nádechem kávy, a pro ty, kdo si chtějí dopřát něco výjimečného k odpolední kávě.

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto, které dáme do lednice.
  2. Odleželé těsto vyválíme na tenčí plát a vykrajujeme oválky, které rozložíme na plech.
  3. Oválky pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
  4. Po vychladnutí polovinu oválků potřeme polevou z moučkového cukru a kávy a po zaschnutí je ozdobíme čokoládovou polevou, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu.%1 %2
  5. Takto připravené oválky slepujeme kávovým krémem, který připravíme tak, že máslo vyšleháme s oběma cukry a žloutky. Nakonec po kapkách vmícháme černou kávu a důkladně promícháme.

Pokud budete oválky péct rok co rok, vůbec se tomu nedivte – některé recepty si prostě zaslouží stát se vánoční klasikou. Chcete vyzkoušet ještě něco jiného? Sáhněte po těchto lineckých.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář