NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Čokoládový dort Vrstvený dort s jemným čokoládovo-banánovým krémem.
Vrstvený dort s jemným čokoládovo-banánovým krémem.
Recept Vrstvený dort s jemným čokoládovo-banánovým krémem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Kombinace čokolády a banánů je jednoduše dokonalá. Zvolila jsem ji proto i v případě tohoto dortu, který jsem pekla na rodinnou oslavu. Měkký a šťavnatý korpus doplňuje jemný sladký krém, kterým jsem ho následně i celý potřela a dekorovala.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   7.2.2025

Vrstvený dort s jemným čokoládovo-banánovým krémem.

Kombinace čokolády a banánů je jednoduše dokonalá. Zvolila jsem ji proto i v případě tohoto dortu, který jsem pekla na rodinnou oslavu. Měkký a šťavnatý korpus doplňuje jemný sladký krém, kterým jsem ho následně i celý potřela a dekorovala.

50 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny

Korpus:

6 ks
vejce
300 g
krystalový cukr
8 g
vanilkový cukr
130 ml
vlažná voda
130 ml
rostlinný olej
300 g
hladká mouka
12 g
prášek do pečiva
40 g
kakao

Krém:

300 g
mléčná čokoláda
500 g
banán
1 ks
citrón (pouze šťáva)
3 lžíce
rum
500 ml
smetana ke šlehání

Na potření korpusu:

podle potřeby
mléko
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Pokud nechcete na narozeninovou nebo jakoukoli jinou oslavu kupovat dort, můžete si připravit tento, který je rychlý a velmi chutný. Pokud by se vám zdál příliš jednoduchý, stačí ho doplnit čerstvým ovocem. Rybíz, borůvky nebo maliny můžete umístit navrch nebo přímo do krému.

  1. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutků přidáme cukr a vyšleháme je do pěny. Poté přisypeme vanilkový cukr, přilijeme vlažnou vodu a znovu šleháme. Během šlehání postupně přiléváme olej.
  2. Do žloutkové směsi prosejeme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Vše promícháme a poté po částech zapracujeme sníh z bílků. Hotové těsto vlijeme do dortové formy o průměru 26 cm, kterou jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme 40 až 45 minut při teplotě 175 až 180 °C.
  3. Upečený korpus necháme vychladnout. Jakmile vychladne, seřízneme vrchní nerovnou část a dvakrát ho podélně prokrojíme.
  4. Krém: Rozpustíme mléčnou čokoládu, ke které přidáme rozmačkané banány a promícháme. Poté přidáme šťávu z citronu, rum, vyšlehanou smetanu a znovu mícháme.
  5. Každou vrstvu korpusu potřeme mlékem a naneseme na ni krém. Krém si rozdělíme tak, aby nám zbylo trochu i na obalení dortu zvenku. Hotový dort dáme do lednice na několik hodin, nebo ideálně na celou noc.

Dort ozdobte podle svých vlastních preferencí. Použít můžete čokoládové kuličky, barevné sypání nebo čerstvé ovoce. Pro ještě krásnější vzhled můžete vyšlehat trochu smetany a vytvořit z ní na vrchu dortu menší kopečky.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář