Výborná domácí huspenina

Recept Výborná domácí huspenina
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

U nás se toto jídlo jmenuje huspenina, někdo tomu říká aspik a viděla jsem už i názvy sulc a studená. V mém okolí se v každé rodině vaří huspenina jinak. Někdo vaří huspeninu jen ze surových kůží a noh, já kombinuji syrové maso s uzeným a například moje tchyně vaří huspeninu pouze z uzeného masa. Huspenina se u nás kdysi dělala jen v zimě po zabijačce, když jsme měli domácí uzené maso. Pamatuji se, jak moje babička vždy postavila velikánský hrnec plný kůží a masa na sporák, ve kterém se topilo dřevem a celý den pomaličku vařila. Teď vařím huspeninu už jen z koupených surovin, proto jsem si tento rodinný recept upravila podle svých představ, ale vy si huspeninu klidně můžete vařit i těm pomalým starodávným způsobem ... Autor: Janaha

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU
Čas přípravy:
Čas vaření:

SUROVINY

cca 700 gsyrové vepřové kůže, noha nebo koleno,
cca 700 guzená noha, kůže, koleno (může být i kus uzeného masa),
1 kscibule
3 stroužkyčesneku
10 kscelý pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Vše dobře umýt, pokud lze, nakrájet na menší kusy, když ne necháme vcelku a dáme do hrnce, přidáme celou cibuli, česnek také celé stroužky a pepř. Zalijeme vodou jen tak, aby maso bylo ponořeno. Vody nedávejte zbytečně mnoho (na toto množství surovin jsem dala asi tak přibližně necelé 2 litry vody) nesolíme, uzenina zvykne být dost slaná.
  2. Já vařím v tlakovém hrnci minimálně 1 hodinu, vypnu a nechám ještě alespoň 2 hodiny v zavřeném a natlakování hrnci dovařit (mám hrnec ve kterém se jídlo dále vaří i po odstavení). Před tím než zavřu a natlakuji hrnec vezmu pěnu, tak jako na každém masovém vývaru.
  3. Pokud budete vařit klasicky tak alespoň 3 - 4 hod (můžete i víc!). Pomalým varem jako masovou polévku. Když je huspenina uvařená tak ji přecedíme, cibuli a česnek vyhodíme, maso obereme (pokud tam nějaké je), dáme do talířů a zalijeme vývarem. Můžete dát i nakrájené kůže, pokud máte rádi. Po vychladnutí dáme do lednice ztuhnout. U nás toto jídlo papáme s nakrájenou cibulkou, pokapané octem a s čerstvým chlebem.
  4. Pokud dělám huspeninu pro návštěvu a chci aby dobře vypadala, přidám ještě do procezeného vývaru práškovou želatinu (asi 20g), aby mi huspenina po vyklopení pěkně držela tvar. Odeberu si z procezeného vývaru asi 2 dcl a nechám vychladnout, do vychladlého dám nabobtnat želatinu alespoň na 30 min. pak ji zahřeju (nevařit!), tak aby byla tekutá a přilijeme ke zbývajícímu vývaru v hrnci, smícháme a naléváme do formiček vyložených fólií, necháme dobře ztuhnout v lednici a až potom vyklopíme.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit