NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Velikonoční tlačenka a aspik Výborná domácí huspenina
Výborná domácí huspenina
Recept Výborná domácí huspenina
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Janaha

U nás se toto jídlo jmenuje huspenina, někdo tomu říká aspik a viděla jsem už i názvy sulc a studená. V mém okolí se v každé rodině vaří huspenina jinak. Někdo vaří huspeninu jen ze surových kůží a noh, já kombinuji syrové maso s uzeným a například moje tchyně vaří huspeninu pouze z uzeného masa. Huspenina se u nás kdysi dělala jen v zimě po zabijačce, když jsme měli domácí uzené maso. Pamatuji se, jak moje babička vždy postavila velikánský hrnec plný kůží a masa na sporák, ve kterém se topilo dřevem a celý den pomaličku vařila. Teď vařím huspeninu už jen z koupených surovin, proto jsem si tento rodinný recept upravila podle svých představ, ale vy si huspeninu klidně můžete vařit i těm pomalým starodávným způsobem ... Autor: Janaha

Janaha    ·   16.11.2018

Výborná domácí huspenina

U nás se toto jídlo jmenuje huspenina, někdo tomu říká aspik a viděla jsem už i názvy sulc a studená. V mém okolí se v každé rodině vaří huspenina jinak. Někdo vaří huspeninu jen ze surových kůží a noh, já kombinuji syrové maso s uzeným a například moje tchyně vaří huspeninu pouze z uzeného masa. Huspenina se u nás kdysi dělala jen v zimě po zabijačce, když jsme měli domácí uzené maso. Pamatuji se, jak moje babička vždy postavila velikánský hrnec plný kůží a masa na sporák, ve kterém se topilo dřevem a celý den pomaličku vařila. Teď vařím huspeninu už jen z koupených surovin, proto jsem si tento rodinný recept upravila podle svých představ, ale vy si huspeninu klidně můžete vařit i těm pomalým starodávným způsobem ... Autor: Janaha

20 min
Čas přípravy
240 min
Čas vaření
Suroviny
cca 700 g
syrové vepřové kůže, noha nebo koleno,
cca 700 g
uzená noha, kůže, koleno (může být i kus uzeného masa),
1 ks
cibule
3 stroužky
česneku
10 ks
celý pepř
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
240 min
Čas vaření
  1. Vše dobře umýt, pokud lze, nakrájet na menší kusy, když ne necháme vcelku a dáme do hrnce, přidáme celou cibuli, česnek také celé stroužky a pepř. Zalijeme vodou jen tak, aby maso bylo ponořeno. Vody nedávejte zbytečně mnoho (na toto množství surovin jsem dala asi tak přibližně necelé 2 litry vody) nesolíme, uzenina zvykne být dost slaná.
  2. Já vařím v tlakovém hrnci minimálně 1 hodinu, vypnu a nechám ještě alespoň 2 hodiny v zavřeném a natlakování hrnci dovařit (mám hrnec ve kterém se jídlo dále vaří i po odstavení). Před tím než zavřu a natlakuji hrnec vezmu pěnu, tak jako na každém masovém vývaru.
  3. Pokud budete vařit klasicky tak alespoň 3 - 4 hod (můžete i víc!). Pomalým varem jako masovou polévku. Když je huspenina uvařená tak ji přecedíme, cibuli a česnek vyhodíme, maso obereme (pokud tam nějaké je), dáme do talířů a zalijeme vývarem. Můžete dát i nakrájené kůže, pokud máte rádi. Po vychladnutí dáme do lednice ztuhnout. U nás toto jídlo papáme s nakrájenou cibulkou, pokapané octem a s čerstvým chlebem.
  4. Pokud dělám huspeninu pro návštěvu a chci aby dobře vypadala, přidám ještě do procezeného vývaru práškovou želatinu (asi 20g), aby mi huspenina po vyklopení pěkně držela tvar. Odeberu si z procezeného vývaru asi 2 dcl a nechám vychladnout, do vychladlého dám nabobtnat želatinu alespoň na 30 min. pak ji zahřeju (nevařit!), tak aby byla tekutá a přilijeme ke zbývajícímu vývaru v hrnci, smícháme a naléváme do formiček vyložených fólií, necháme dobře ztuhnout v lednici a až potom vyklopíme.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář