NejRecept.cz Přílohy Brambory Bramborová kaše Výborná krkonošská kaše s kroupami. Recept na tradiční staročeskou přílohu od mé babičky.
Výborná krkonošská kaše s kroupami. Recept na tradiční staročeskou přílohu od mé babičky.
Výborná krkonošská kaše s kroupami. Recept na tradiční staročeskou přílohu od mé babičky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jitka Smejkalová

Krkonošská kaše, známá také jako nastavovaná, nás doma vždy zachrání, když nemáme chuť na jiné druhy příloh, jako jsou vařené brambory, rýže nebo těstoviny. Její příprava je rychlá a zároveň dokáže perfektně zasytit, takže je ideální k obědu i večeři. Autor: Jitka Smejkalová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   29.1.2025

Výborná krkonošská kaše s kroupami. Recept na tradiční staročeskou přílohu od mé babičky.

Krkonošská kaše, známá také jako nastavovaná, nás doma vždy zachrání, když nemáme chuť na jiné druhy příloh, jako jsou vařené brambory, rýže nebo těstoviny. Její příprava je rychlá a zároveň dokáže perfektně zasytit, takže je ideální k obědu i večeři. Autor: Jitka Smejkalová

35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
600 g
brambory
4 lžíce
syrové kroupy
1 stroužek
česnek
1 dcl
mléko
podle potřeby
majoránka
podle potřeby
sůl
podle potřeby
máslo
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Krkonošská či nastavovaná kaše je univerzální příloha, kterou můžete podávat k jakémukoli masu nebo k plněným paprikám. Dokonce skvěle chutná i samostatně, doplněná jen o kysané zelí.

  1. Brambory očistíme, nakrájíme na kostky a dáme vařit.
  2. V druhém hrnci uvaříme kroupy.
  3. Do uvařených a scezených brambor přilijeme teplé mléko a vše pomocí tyčového mixéru vyšleháme.
  4. Do vzniklé kaše přidáme zbylé suroviny – kroupy, sůl, prolisovaný česnek, majoránku a máslo na zjemnění.

Máslo můžete v receptu nahradit i vepřovým sádlem. Mějte však na paměti, že sádlo je výraznější než máslo a ovlivní výslednou chuť kaše. Pokud by byla kaše hustá, přidejte do ní trochu mléka. Přidávejte ho ale opatrně, aby nebyla příliš řídká.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář