NejRecept.cz Část dne Oběd Výborná italská parmigiana s cuketou a parmazánem.
Výborná italská parmigiana s cuketou a parmazánem.
Recept Výborná italská parmigiana s cuketou a parmazánem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Zapečená cuketa s bešamelem a parmazánem je výborným obědem i večeří. Podobá se lasagním, ale ve srovnání s nimi je o něco zdravější. Ideální je tak i pro ty, kteří si hlídají svou stravu a jídelníček.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   1.10.2024

Výborná italská parmigiana s cuketou a parmazánem.

Zapečená cuketa s bešamelem a parmazánem je výborným obědem i večeří. Podobá se lasagním, ale ve srovnání s nimi je o něco zdravější. Ideální je tak i pro ty, kteří si hlídají svou stravu a jídelníček.

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Parmigiana

1 kg
cuketa
300 g
mozzarella
100 g
parmazán
podle potřeby
bazalka
podle chuti
sůl
2 lžíce
olivový olej

Bešamel

50 g
máslo
4 lžíce
hladká mouka
600 ml
mléko
podle chuti
sůl
podle potřeby
muškátový oříšek
2 lžíce
parmazán
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Příprava zapečené cukety není náročná. V receptu můžete použít také lilek, čímž vytvoříte pravou italskou parmigianu. Kromě toho můžete mírně obměnit i výběr sýrů. Kombinace mozzarelly a parmazánu je neodolatelná, ale pokud vám některý z nich chybí, klidně ho nahraďte.

  1. Cuketu omyjeme a pokud má silnou a tvrdou slupku, oloupeme ji. Následně ji nakrájíme na kolečka o tloušťce 4 až 5 mm.
  2. Cuketu vložíme do misky, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Takto připravenou ji dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10 minut při teplotě 250 °C.
  3. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a opékáme 2 až 3 minuty. Za stálého míchání postupně přiléváme studené mléko. Bešamel povaříme a nakonec přidáme nastrouhaný parmazán, sůl a muškátový oříšek.
  4. Bešamel rozetřeme na dno zapékací mísy. Na něj poklademe cuketu, na kterou přidáme další vrstvu bešamelu, plátky mozzarelly, nasekanou bazalku a vše osolíme.
  5. Další vrstvu vytvoříme stejně – z cukety, mozzarelly a bešamelu. Navrch nastrouháme ještě parmazán a pečeme 30 minut při 180 °C. Před podáváním necháme mírně vychladnout.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář