NejRecept.cz Dezerty Koláče Výborné domácí koblihy bez smažení.
Výborné domácí koblihy bez smažení.
Recept Výborné domácí koblihy bez smažení.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Máte rádi nadýchané sladké koblihy, ale neděláte je často, protože jsou příliš těžké a kalorické? Byla jsem na tom stejně, dokud jsem nevyzkoušela tento recept. Koblihy se nesmaží, ale pečou, takže nejsou vůbec mastné, a přitom chutnají téměř k nerozeznání od těch tradičních.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.2.2025

Výborné domácí koblihy bez smažení.

Máte rádi nadýchané sladké koblihy, ale neděláte je často, protože jsou příliš těžké a kalorické? Byla jsem na tom stejně, dokud jsem nevyzkoušela tento recept. Koblihy se nesmaží, ale pečou, takže nejsou vůbec mastné, a přitom chutnají téměř k nerozeznání od těch tradičních.

35 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny
850 g
hladká mouka
200 g
cukr
150 g
máslo
50 g
čerstvé droždí
1 ks
vejce
400 ml
mléko
špetka
sůl
podle chuti
džem
podle potřeby
moučkový cukr (na posypání)
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Pečené koblihy jsou skvělým kompromisem, pokud toto sladké jídlo milujete, ale snažíte se jíst zdravěji. Těsto je měkké a krásně nadýchané, přičemž ho lze naplnit jakýmkoli džemem, krémem, pudinkem nebo Nutellou.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Do druhé mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Poté přidáme mléko s kváskem, rozpuštěné máslo, vejce a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme a necháme hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto několikrát prohněteme na pracovní ploše a vyválíme na tloušťku přibližně 2 cm. Z těsta vykrojíme kolečka a rozložíme je na plech s pečicím papírem. Koblihy zakryjeme a necháme dokynout ještě asi 15 až 20 minut. Kromě tohoto receptu na kynuté těsto můžete vyzkoušet i naše univerzální kynuté těsto, které využijete při přípravě koláčů, knedlíků či závinů.
  4. Připravené koblihy pečeme při teplotě 200 °C přibližně 10 minut – průběžně sledujeme. Poté je necháme úplně vychladnout a pomocí cukrářského sáčku naplníme džemem podle chuti.

Před podáváním můžete koblihy posypat moučkovým cukrem. Pokud je chcete ještě lákavější, ozdobte je rozpuštěnou čokoládou. Největší výhodou těchto koblih je, že oproti smaženým chutnají skvěle i druhý den.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář