NejRecept.cz Pečivo Pagáče Výborné domácí škvarkové rohlíčky.
Výborné domácí škvarkové rohlíčky.
Recept Výborné domácí škvarkové rohlíčky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Dnes jsem místo tradičních škvarkových pagáčů připravila škvarkové rohlíčky. Byly krásně lístkované i bez překládání, i když na jejich estetice musím ještě trochu zapracovat. To však nic nemění na tom, že jejich chuť je skutečně dokonalá. Určitě je vyzkoušejte.

siky.silvia siky.silvia    ·   13.2.2025

Výborné domácí škvarkové rohlíčky.

Dnes jsem místo tradičních škvarkových pagáčů připravila škvarkové rohlíčky. Byly krásně lístkované i bez překládání, i když na jejich estetice musím ještě trochu zapracovat. To však nic nemění na tom, že jejich chuť je skutečně dokonalá. Určitě je vyzkoušejte.

50 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
hladká mouka speciál
21 g
čerstvé droždí
1 lžíce
med
2 lžičky
sůl
3 dcl
mléko
100 g
vepřové sádlo
200 g
mleté škvarky
1 lžíce
vepřové sádlo pokojové teploty
1 ks
vejce na potření
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Škvarkové pagáče jsou u nás klasika, která se připravuje na různé oslavy nebo posezení s blízkými. Nejlépe chutnají čerstvé – hned v den přípravy, ale pokud je budete skladovat v uzavíratelné nádobě, vydrží vám i dva až tři dny.

  1. Mléko mírně ohřejeme, přidáme do něj med, rozdrobíme droždí a počkáme, až vznikne kvásek.
  2. Do mísy nasypeme mouku a sůl. Přidáme sádlo, kvásek a ručně vypracujeme pevné těsto. To zakryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Další recepty na ta nejlepší kynutá těsta najdete zde.
  3. Mezitím nameleme škvarky. Poté k nim přidáme lžíci vepřového sádla a v případě potřeby i sůl.
  4. Jakmile těsto vykynulo, přesuneme ho na pracovní desku a vyválíme z něj obdélník o tloušťce přibližně 1/2 cm. Natřeme na něj škvarky, srolujeme do rolády a šikmo krájíme na trojúhelníky. Ty pak znovu vyválíme do tvaru trojúhelníku a stočíme tak, aby vznikl rohlíček.
  5. Takto připravené rohlíčky umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme je ještě chvíli nakynout, poté je potřeme vajíčkem a pečeme při teplotě 200 °C přibližně 20 minut.

Hotové škvarkové rohlíčky nechte vychladnout a poté podávejte. Pokud by se vám rohlíčky nelíbily, můžete z těsta klidně připravit i klasické pagáče. A jestli hledáte něco rychlejšího, vyzkoušejte recept na škvarkové pagáče bez kynutí.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář