NejRecept.cz Dezerty Moučníky Výborné KARPATY s kousky ovoce
Výborné KARPATY s kousky ovoce
Recept Výborné KARPATY s kousky ovoce
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Triniti

Zákusky z odpalovaného těsta se řadí mezi nejnáročnější zákusky, ale z mého pohledu na nich není co zkazit. Třeba pouze dodržet postup a těsto se stále vydaří. Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   9.11.2015

Výborné KARPATY s kousky ovoce

Zákusky z odpalovaného těsta se řadí mezi nejnáročnější zákusky, ale z mého pohledu na nich není co zkazit. Třeba pouze dodržet postup a těsto se stále vydaří. Autor: Triniti

55 min
Čas přípravy
12 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto (1 šálek = 200 ml):

200 ml
voda
150 g
máslo
1 šálek
hladká mouka
2 lžíce
kukuřičný škrob
2 lžíce
vanilkový cukr
1/2 lžičky
prášek do pečiva
1/2 lžičky
sůl
5 ks
vejce

Krém:

1 l
mléko
300 ml
šťáva ze zavařeného ovoce
10 lžic
kukuřičný škrob
3 lžíce
dětská krupice
3 ks
žloutky
150 g
hnědý cukr
3 ks
bílky
1 bal.
prášková želatina
3 lžíce
likér
zavařené ovoce

Dále budeme potřebovat:

500 ml
smetana ke šlehání
250 g
bílý jogurt
6 lžic
likér
6 lžic
mléko
1 bal.
prášková želatina
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
12 min
Čas vaření
  1. 200 ml vody zahřejeme, přidáme máslo a počkáme, dokud se rozpustí. Přidáme vanilkový cukr, sůl a mícháním necháme rozpustit.
  2. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem. Důkladně mícháme na mírném ohni, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěn hrnce. Když se hmota odděluje od stěn, hrnec odstavíme a necháme mírně vychladnout. Pak zašleháme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně vymícháme.
  3. Připravíme si plech na pečení o rozměru 30 x 30 cm a dno vyložíme papírem na pečení. Vyšlehané těsto rozdělíme na polovinu a v tenké vrstvě naneseme jednu polovinu těsta na plech.
  4. Troubu vyhřejeme na 250 stupňů a vložíme plech s těstem. Teplotu hned stáhneme na 200 stupňů a pečeme dozlatova, cca 12 min. - sledujeme. Totéž opakujeme i s druhým těstem.
  5. Mléko smícháme s ovocnou šťávou, přidáme škrob, dětskou krupici, žloutky, cukr a důkladně promícháme, abychom neměli žádné hrudky. Na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustý pudink, který odstavíme a necháme mírně vychladnout. Želatinu připravíme podle návodu na obalu.
  6. V druhé misce vyšleháme bílky do tuhého sněhu a spolu se želatinou a likérem ho vmícháme do pudinku. Nakonec přidáme nakrájené ovoce a znovu promícháme. Navrstvíme na jeden plát upečeného těsta a pěkně uhladíme.
  7. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji spolu s likérem, jogurtem a nabobtnánou želatinou, kterou jsme si připravili v mléce. Navrstvíme na pudink a pěkně uhladíme. Položíme druhý plát těsta a jemně rukama zatlačíme. Odložíme do chladničky ztuhnout a před podáváním vrch posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář