NejRecept.cz Dezerty Koláče Výborné makové šneky pro milovníky sladkých snídaní
Výborné makové šneky pro milovníky sladkých snídaní
Recept Výborné makové šneky pro milovníky sladkých snídaní
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tyhle sladké a jemné šneky jsou jako stvořené pro začátek dne, nebo když zrovna nevíte, co si dát ke svačině. Těsto je nadýchané a sladké, přičemž ho skvěle doplňuje křupavý mák navrchu.

siky.silvia siky.silvia    ·   8.6.2025

Výborné makové šneky pro milovníky sladkých snídaní

Tyhle sladké a jemné šneky jsou jako stvořené pro začátek dne, nebo když zrovna nevíte, co si dát ke svačině. Těsto je nadýchané a sladké, přičemž ho skvěle doplňuje křupavý mák navrchu.

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Kvásek:

100 g
voda
21 g
čerstvé droždí
1 lžička
krystalový cukr
130 g
hladká mouka

Těsto:

120 g
voda
80 g
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
špetka
sůl
1 lžíce
rozšlehané vejce
370 g
hladká mouka
70 g
vepřové sádlo

Dále:

podle potřeby
mák (na posypání)
podle potřeby
vejce (na potření)
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Makové šneky si zamilují dospělí i děti. Můžete je jíst samotné, například s horkým kakaem, ale skvěle chutnají i tehdy, když je namažete máslem, Nutellou nebo džemem. Já na ně nejraději dávám tenhle jahodový džem bez chemie.

  1. Vodu mírně ohřejeme, přidáme do ní cukr, mouku a rozdrobíme droždí. Počkáme, dokud nám nevzejde kvásek.
  2. Do mísy dáme všechny ingredience na těsto, přidáme hotový kvásek a vypracujeme pevné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných částí. Ty následně zamotáme do tvaru šneků a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Tam je necháme ještě chvíli kynout.
  4. Šneky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 190 °C přibližně 20 minut.

Po upečení necháme šneky vychladnout a můžeme je podávat. Pokud by se vám zdály příliš velké, těsto můžete rozdělit na více částí než jen osm. Snažte se ale, aby jednotlivé části byly stejně velké, nebo alespoň podobné. Pomoci si můžete kuchyňskou váhou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář