NejRecept.cz Dezerty Koláče Výborné švestkovo-makové rohlíčky z křehkého máslového těsta.
Výborné švestkovo-makové rohlíčky z křehkého máslového těsta.
Recept Výborné švestkovo-makové rohlíčky z křehkého máslového těsta.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Makové rohlíčky jsou mojí srdeční záležitostí. Jejich příprava je jednoduchá a chuť výborná, díky čemuž je mám na stole pravidelně. Základ tvoří náplň z máku a švestkového džemu, která je perfektní a skvěle doplňuje křehké těsto. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.10.2024

Výborné švestkovo-makové rohlíčky z křehkého máslového těsta.

Makové rohlíčky jsou mojí srdeční záležitostí. Jejich příprava je jednoduchá a chuť výborná, díky čemuž je mám na stole pravidelně. Základ tvoří náplň z máku a švestkového džemu, která je perfektní a skvěle doplňuje křehké těsto. Autor: Jana Jančíková

40 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

450 g
hladká mouka
1 ks
máslo nebo Hera
200 g
zakysaná smetana
špetka
sůl
špetka
prášek do pečiva
3 ks
vanilkový cukr

Náplň

200 g
mák
300 ml
mléko
podle chuti
cukr
podle chuti
skořice
podle chuti
rum
podle chuti
citronová kůra
podle chuti
povidla

Na posypání

podle chuti
moučkový cukr
podle chuti
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Mák se hodí nejen do kynutých závinů a řezů, ale i do mini rohlíčků, které jsou jako stvořené ke kávě nebo čaji. Těsto je univerzální a naplnit ho můžete čímkoliv. Pokud nejste fanoušky máku, vhodné jsou i ořechy nebo ovocný džem.

  1. Z hladké mouky, másla, zakysané smetany, soli, prášku do pečiva a vanilkových cukrů vypracujeme hladké těsto, které dáme na přibližně 30 minut do lednice.
  2. Těsto rozdělíme na 5 bochníků, které rozkrájíme na 8 dílků. Ty následně rozválíme do tvaru trojúhelníku.
  3. Na makovou náplň dáme do hrnce mák, mléko, cukr, skořici, rum, citrónovou kůru a povidla. Vše povaříme a necháme vychladnout. Pokud by byla náplň příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.
  4. Náplň dáme na širší stranu. Od špičky třikrát nařízneme a zamotáme tak, aby nám vznikl rohlíček.
  5. Hotové rohlíčky dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 170 °C asi 25 minut. Před pečením je nepotíráme.
  6. Po upečení obalíme rohlíčky ve směsi moučkového a vanilkového cukru a podáváme. Můžete si je vychutnat jako dezert po obědě nebo k snídani.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář