Výborné tvarohové batůžky
Tyto tvarohové batůžky doporučuji vyzkoušet. Fakt, seriózně. Dovolím si tvrdit, že je to nejlepší kynuté těsto, jaké jsem kdy jedla. Musela jsem prostě dát i do názvu výborné, protože jednoznačně takové jsou. Můj manžel pochválil, že jsou ještě lepší než od jeho maminky. Tak to se tak často neslyší. Moje tchyně uměla dělat výborné kynuté koláčky. Já většinou dělám kynuté těsto od oka, ale tyto batůžky jsem přesně vážila. Těsto je mäkkulinké, lehké a krásné provoněné máslem, vanilkou a citrónovou kůrou. Prostě jedna báseň. Autor: Adkas
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
SUROVINY
Těsto:
300 ghladká mouka
300 gpolohrubá mouka
40 gdroždí
80 gkr. cukr
300-350 mlmléko
100 grozpuštěné máslo
2 ksžloutky
3/4 lžičkysůl
Nádivka:
500 gjemný tvaroh
5 PLkr. cukr
3 PLdětská krupice
2 ksvejce
1 bal.vanilkový cukr
1 kscitron - kůra
špetkasůl
Dále:
80 grozpuštěné máslo
1 ksvejce na potírání
rozinky na ozdobu
- Do mísy prosejeme obě mouky. Přidáme sůl, cukr, kvásek, žloutky, rozpuštěné máslo, vanilku. Mléko přidáváme postupně, protože závisí na mouky i na velikosti vajec, kolik mléka spotřebujeme. Nemusíme spotřebovat všechno mléko. Někdy stačí i 300 ml. Těsto dobře vypracujeme. Má být hladké, elastické a nepříliš husté ale zase ani příliš řídké. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout jednu hodinu.
- Těsto rozválíme na mírně moukou poprášené desce asi na tloušťku 3 mm. Přibližně na 32x40 cm. Naznačíme si kostky o velikosti 8x8 cm a nakrájíme. Na každou kostku položíme lžíci nádivky. Chytíme si dva rohy těsta naproti sobě a spojíme je. Stiskneme je a jemně zatočíme. Totéž uděláme se dvěma ostatními rohy těsta. Do spoje v prostředku můžeme položit sušené rozinky, je to jen na dekoraci. Některé mi po upečení odpadly a rozinky se dost vysušili, takže je na vás jak se rozhodnete. Batůžky umístíme na plech vyložený papírem na pečení nebo silikonovou podložkou. Necháme kynout asi 15 minut.
- Potíráme rozšlehaným vejcem a šup do trouby. Pečeme na 170 st. asi 15-20 minut. Ihned po vyjmutí z trouby potřeme každý batůžek rozpuštěným máslem, pak přikryjeme pečícím papírem a ještě prohodíme utěrku přes papír a necháme odstát do úplného vychladnutí. Těsto zůstane krásně vláčné. Uskladňujeme přikryté, aby zbytečně batůžky nevysychaly. Jsou měkké i druhý den. Z této dávky mi vyšlo 20 ks.
Můj blog: Adkas-tastyfood
KOMENTÁŘE K RECEPTU