NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Výborné vánoční ořechové dukátky. Bílá čokoláda bude díky této ingredienci dokonalá.
Výborné vánoční ořechové dukátky. Bílá čokoláda bude díky této ingredienci dokonalá.
Recept Výborné vánoční ořechové dukátky. Bílá čokoláda bude díky této ingredienci dokonalá.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Ořechovo-čokoládové dukátky jsou rychlovka, která je skvělá nejen na Vánoce, ale i tehdy, když dostanete chuť na sladké. Mají křupavé těsto, které výborně doplňuje bílá čokoláda se smetanou. Pokud vás něco takového láká, určitě je vyzkoušejte.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   19.12.2024

Výborné vánoční ořechové dukátky. Bílá čokoláda bude díky této ingredienci dokonalá.

Ořechovo-čokoládové dukátky jsou rychlovka, která je skvělá nejen na Vánoce, ale i tehdy, když dostanete chuť na sladké. Mají křupavé těsto, které výborně doplňuje bílá čokoláda se smetanou. Pokud vás něco takového láká, určitě je vyzkoušejte.

30 min
Čas přípravy
12 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

140 g
hladká mouka
140 g
polohrubá mouka
25 g
kakao
120 g
máslo
160 g
cukr
2 lžičky
vanilkový cukr
2 lžíce
mléko
1/3 lžičky
sůl
1 ks
vejce
150 g
nasekané vlašské ořechy

Náplň:

130 g
bílá čokoláda
3 lžíce
smetana ke šlehání
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
12 min
Čas vaření

Tyto ořechovo-čokoládové dukátky peču vždy těsně před Vánocemi, aby byly čerstvé a chutné. Na rozdíl od perníčků nebo lineckého cukroví nepotřebují dlouho odležet. Navíc náplň obsahuje smetanu, kvůli které byste je měli sníst krátce po přípravě.

  1. Do mísy prosejeme mouky a kakao.
  2. V druhé míse vyšleháme změklé máslo, krupicový a vanilkový cukr a lžíci mléka. Šleháme 3 minuty, poté přidáme žloutek a pokračujeme dalších 5 minut.
  3. Do vyšlehaného másla postupně zapracujeme mouku s kakaem, špetku soli a lžíci mléka. Ručně vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
  4. Odležené těsto rozdělíme na 30 malých částí, ze kterých vytvarujeme kuličky. Ty obalujeme v bílku a nasekaných ořeších. Takto připravené dukátky položíme na plech, uděláme do nich důlek a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 až 12 minut.
  5. Po upečení, ještě dokud je cukroví horké, prohloubíme důlky, které se během pečení mírně zvedly, a plníme ho bílou čokoládou, kterou jsme rozpustili se smetanou. Pokud nám čokoláda zůstane, můžeme cukroví i ozdobit.

cukroví dokončíte, nechte čokoládu ztuhnout a poté ho skladujte na chladném a tmavém místě. Pokud nejste milovníky bílé čokolády, můžete ji nahradit klasickou tmavou nebo máslovým krémem.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář