NejRecept.cz Dezerty Koláče Výborný hrnkový kynutý koláč se švestkami a drobenkou, který bude na stole do hodiny.
Výborný hrnkový kynutý koláč se švestkami a drobenkou, který bude na stole do hodiny.
Recept Výborný hrnkový kynutý koláč se švestkami a drobenkou, který bude na stole do hodiny.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Kynutým švestkovým koláčem s drobenkou nikdy nic nezkazíte. Pokud byste si chtěli jeho pečení zjednodušit, vyzkoušejte náš recept, díky kterému nemusíte jednotlivé suroviny vůbec vážit. Vše totiž odměříte pomocí jednoho hrnku.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.9.2024

Výborný hrnkový kynutý koláč se švestkami a drobenkou, který bude na stole do hodiny.

Kynutým švestkovým koláčem s drobenkou nikdy nic nezkazíte. Pokud byste si chtěli jeho pečení zjednodušit, vyzkoušejte náš recept, díky kterému nemusíte jednotlivé suroviny vůbec vážit. Vše totiž odměříte pomocí jednoho hrnku.

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

3 hrnky
polohrubá mouka
1/2 hrnku
olej
1 hrnek
mléko
1 kostka
droždí
1 lžička
prášek do pečiva
3 lžíce
krystalový cukr
špetka
sůl

Drobenka

1 hrnek
hrubá mouka
1 hrnek
cukr
3 lžíce
máslo
podle potřeby
švestky
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Na kynutý koláč můžete použít čerstvé i kompotované švestky. Pokud byste se rozhodli pro čerstvé a náhodou by byly kyselejší, nemusíte se ničeho obávat. Drobenka je dostatečně sladká, aby vyvážila kyselost ovoce.

  1. Mléko mírně zahřejeme, přidáme do něj cukr a rozdrobené droždí, a počkáme, až vzejde kvásek.
  2. Do větší mísy dáme mouku, sůl, prášek do pečiva a vše dobře promícháme. Přidáme olej, kvásek a vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo, kde nám vykyne.
  4. Švestky očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky.
  5. Na drobenku smícháme mouku, cukr a máslo a vytvoříme směs s menšími hrudkami, kterou pak nasypeme na koláč.
  6. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme, rozválíme a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto rozmístíme připravené švestky, které posypeme drobenkou.
  7. Koláč pečeme přibližně 20 minut při teplotě 180 °C.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář