NejRecept.cz Dezerty Koláče Výborný kynutý koláč s čerstvými švestkami a drobenkou, který zůstane měkký i po třech dnech.
Výborný kynutý koláč s čerstvými švestkami a drobenkou, který zůstane měkký i po třech dnech.
Recept Výborný kynutý koláč s čerstvými švestkami a drobenkou, který zůstane měkký i po třech dnech.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Máte doma spoustu čerstvých švestek a nevíte, co s nimi? Připravte si nadýchaný kynutý koláč s drobenkou, který si zamiluje každý člen rodiny. Skvěle se hodí jak na snídani, tak jako dezert po dobrém obědě.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.8.2024

Výborný kynutý koláč s čerstvými švestkami a drobenkou, který zůstane měkký i po třech dnech.

Máte doma spoustu čerstvých švestek a nevíte, co s nimi? Připravte si nadýchaný kynutý koláč s drobenkou, který si zamiluje každý člen rodiny. Skvěle se hodí jak na snídani, tak jako dezert po dobrém obědě.

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

500 g
polohrubá mouka
100 g
máslo
2 ks
žloutky
300 ml
plnotučné mléko
3 lžíce
krystalový cukr
20 g
čerstvé droždí
1/2 lžíčky
sůl
podle potřeby
švestky
podle chuti
skořice

Drobenka

125 g
máslo
3/4 šálku
polohrubá mouka
3/4 šálku
přírodní třtinový cukr
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Švestkový kynutý koláč skvěle zasytí a zažene chuť na sladké. Pokud doma náhodou nemáte čerstvé švestky, můžete použít i kompot. Případně vyzkoušejte jiné ovoce. Na koláč se hodí i třešně, meruňky či dokonce rybíz.

  1. Máslo vložíme do malého hrnce a pomalu rozpustíme. Následně ho necháme chvíli vychladnout, aby nebylo horké, když ho budeme přidávat do těsta.
  2. Zatímco máslo chladne, ohřejeme si přibližně 100 ml mléka tak, aby bylo vlažné, ne horké. Poté do něj přidáme jednu lžíci cukru a droždí, přikryjeme a necháme stát alespoň 10 minut.
  3. V mixéru s hnětacím hákem smícháme mouku se špetkou soli a dvěma lžícemi cukru. Přidáme žloutky, kvásek, rozpuštěné máslo a začneme hníst.
  4. Do těsta postupně přidáváme zbývajících 200 ml mléka a hněteme, dokud nevznikne hladké a pružné těsto.
  5. Hotové těsto potřeme trochou rozpuštěného másla, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu.
  6. Po vykynutí těsto ještě jednou promísíme a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto poklademe očištěné švestky, které vypeckujeme, nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny a posypeme skořicí.
  7. V misce si připravíme drobenku na koláč. Prsty smícháme mouku s cukrem a zapracujeme do ní studené máslo.
  8. Hotovou drobenku rozdrobíme na švestky a koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 30 až 40 minut.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář