NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Výborný višňový koláč (Fotorecept)
Výborný višňový koláč (Fotorecept)
Výborný višňový koláč (Fotorecept)
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Karambola Karambola    ·   4.11.2014

Výborný višňový koláč (Fotorecept)

Vynikající, svěží, ovocný koláček. Doporučujeme vyzkoušet!

40 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

3 ks
vejce
80 g
krystalového cukru
80 g
polohrubé mouky
1 bal.
vanilkový cukr
1/2 bal.
prášku do pečiva

Višňová náplň:

200 g
smetany na šlehání
350 g
kompotovaných višní
120 g
moučkového cukru
1 bal.
vanilkový cukr
1,5 bal.
želatiny
100 ml
vody

Šlehačková náplň:

400 g
smetany na šlehání
60 g
moučkového cukru
1 bal.
vanilkový cukr
1,5 bal.
želatiny
100 ml
vody

Na vrch:

3 bal.
červené želatiny
350 g
kompotovaných višní
100 g
krystalového cukru

Budeme ještě potřebovat:

višňový džem
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si suroviny. Z uvedených surovin vymícháme piškotové těsto.
  2. Těsto vylijeme do formy o průměru 24 cm, pečeme při 180 stupních asi 10 minut. Necháme vychladnout.
  3. Kompotované višně scedíme, šťávu odložíme bokem, později ji budeme potřebovat. Višně dáme na pánvičku, nepodléváme vodou, chvíli jejich obvaríme-asi 2-3 minuty, přesypeme do vhodné misky. Ponorným mixérem rozmixujeme.
  4. Propasírujeme přes síto, zbavíme se tím slupek. Takto bychom měli získat asi 200 ml čisté husté šťávy. Necháme vychladnout.
  5. Želatinu rozpustíme v 100 ml vody, necháme chvíli odstát, pak ji dáme na oheň, mír zahřejeme, nevaříme ! jen ji rozpustíme.
  6. Smetanu ke šlehání vyšleháme s cukrem. Do šlehačky přidáme vychlazenou višňovou směs a promícháme.
  7. Asi dvě lžíce nádivky přidáme k želatině, promícháme. Želatinu přimícháme ke zbývající náplni, promícháme.
  8. Piškot namažeme džemem a nalijeme višňovou nádivku. Pěkně uhladíme a dáme pořádně vychladit.
  9. Se zbylou želatinou postupujeme stejně-nejprve ji vysypeme do 100 ml vody, necháme chvíli odstát, na ohni zahřejeme, promícháme. Nevaříme!
  10. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Dvě lžíce šlehačky přidáme do želatiny, promícháme. Přimícháme k zbývající šlehačce.
  11. Dáme na višňovou náplň, uhladíme a dáme pořádně vychladit. Další višně scedíme, připravíme si šťávu, i tu odloženou. Do šťávy vysypeme želatinu, přidáme cukr, vaříme asi 1 minutu, necháme vychladnout.
  12. Višně poklademe na koláč. Zalijeme želatinou, necháme vychladnout. Koláč po vychladnutí velmi opatrně pokrájíme. Dáváme pozor hlavně při prekrajovaní višní. Dobrou chuť!
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář