Vynikající borůvkový dort s mascarpone krémem

Můj první dort, který jsem nedělala pro mou rodinku. Požádala mě kamarádka, jestli bych jí neupekla jeden dortík na rodinnou oslavu a řeknu vám, tolik stresu kolem dortu jsem ještě neměla. Co když se nevydaří, co když jim nebude chutnat, co když během cesty spadne, co když těsto nevyroste, co když se krém srazí? ... tolik otázek a nakonec skvělé ohlasy. Autor: Karambola

Přidal:, 14.9.2018
Kategorie: Dorty, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Vynikající borůvkový dort s mascarpone krémem

Suroviny

Těsto:
5 ksvejce
5 PLkr. cukr
5 PLhladká mouka
5 PLolej
5 PLvoda
2 PLkakao
Krém:
2 bal.mascarpone
2 bal.smetana ke šlehání
dle chuticukr
Ovocná vrstva:
borůvky
voda
bramborový škrob
cukr
Na ozdobu:
kokos
kakao
rafaelo kuličky

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, přidáme jeden žloutek po druhém, pak olej, vodu a nakonec i prosátou mouku smíchanou s prosetým kakaem. Promícháme a nalijeme do formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 25 minut. Po upečení ihned vyjmeme z formy, přetočíme dnem vzhůru, abychom měli rovný povrch nahoru a necháme na mřížce vychladnout.
  2. Mascarpone spolu se smetanou a cukrem vyšleháme do hladkého tuhého krému.
  3. Borůvky dáme do hrnce, ochutíme je cukrem, přidáme trošku vody, aby je nepřipálilo a následně je necháme přejít varem. Já jsem je nemixovala, nechala jsem je vcelku. Když sevřely, přidala jsem bramborový škrob, který jsem rozmíchala v troše studené vody. Necháme zhoustnout za stálého míchání a odstavíme ... necháme vychladnout.
  4. Korpus překrojíme na polovinu, potřeme ho 3/4 krému. Po krajích uděláme jako kdyby zábranu (navrstvíme cukrářským sáčkem krém tak, aby se do středu dala navrstvit borůvková hmota a aby nevytékala ven) a navrstvíme borůvkovou hmotu. Položíme korpus, jemně ho zatlačíme a necháme ztuhnout v lednici alespoň na hodinku.
  5. Potom povrch dortu potřeme zbylým krémem, ozdobíme kakaem, kuličkami, kokosem. Fantazii se meze nekladou.