Vynikajíci langoše ze zakysané smetany

Langoše jsou spojeny s létem, návštěvou koupaliště nebo jiných akcí, například i jarmarků nebo různých oslav míst či vesnic. Já je dělávám dost často i doma, jen tak bez žádné příležitosti a chutnají nám moc. Dělávám i recept z vody, ale tento, kde se přidává i zakysaná smetana je mnohem lepší. S čím nejvíce máte rádi langoše vy? U nás doma máme nejraději s česnekem a tatarskou omáčkou. Autor: Triniti

Přidal:, 9.11.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Vynikajíci langoše ze zakysané smetany

Suroviny

1 ksvejce
200 ghusté zakysané smetany (já jsem dala 18%)
300 mlvody nebo mléka
1 lžičkakopcem soli
1 lžičkacukru
700-750 gpolohrubé nebo hladké mouky
1 kostkadroždí (42g)
olej na smažení

Postup přípravy

  1. Zamísím si poměrně tuhé těsto. Já jsem ho dělala v domácí pekárně. Nejdříve jsem dala vejce, smetanu, vodu (mléko) a sůl, pak 700 g mouky a na vrch jsem dala namrvené droždí. Když začala pekárna míchat prisypala jsem mouku podle potřeby. Množství mouky záleží od velikosti vejce a od hustoty smetany, pokud máte řídkou smetanu musíte dát více mouky. Pokud budete dělat ručně, tak si ze 100 ml vlažného mléka, lžičky cukru a droždí udělejte kvásek.
  2. Těsto nechám dobře vykynout. Vykynuté těsto dám na pomoučený vál, rozdělím na 8 stejně velkých kousků, každý spracuju na bochánek a nechám přikryté utěrkou na pomoučeném vále alespoň 30 min. podkynout.
  3. Pak každý kousek pomoučenýma rukama jemně vytahuji od středu do tvaru kulatého langoše a nechám znovu chvíli podkynout (ve středu by měly být o něco tenčí než na okrajích). Takto si připravím všechny, abych se pak nezdržovala při smažení. Smažíme na 3 - 4 cm vrstvě oleje v hluboké pánvi do světlehnědá z obou stran. Po usmažení je ukládám na papírové ubrousky, aby odsáli přebytečný olej.
  4. Nejlepší jsou teplé, potřené česnekovou pastou. Pokud je necháte dobře nakynout, langoše budou dost velké a tlusté (takové mají být). Chcete-li menší porce, těsto si rozdělte na více kusů.