NejRecept.cz Dezerty Koláče Vynikající makové řezy s pudinkem
Vynikající makové řezy s pudinkem
Recept Vynikající makové řezy s pudinkem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Kombinace máku, vanilky a sladkých karamelových ořechů je to pravé „ořechové“ pro mého manžela. Doporučuji vyzkoušet s celým mákem – makové řezy s pudinkem pak skvěle křupou pod zuby. My to tak máme rádi, proto mák před použitím nikdy nemelu. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   9.5.2025

Vynikající makové řezy s pudinkem

Kombinace máku, vanilky a sladkých karamelových ořechů je to pravé „ořechové“ pro mého manžela. Doporučuji vyzkoušet s celým mákem – makové řezy s pudinkem pak skvěle křupou pod zuby. My to tak máme rádi, proto mák před použitím nikdy nemelu. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
vejce
200 g
krystalový cukr
150 g
hladká mouka
1 bal.
prášek do pečiva
150 g
celý mák

Krém:

400 ml
mléko
1 bal.
vanilkový pudink
3 bal.
vanilkový cukr
200 g
máslo
250 g
mascarpone

Na potření:

podle chuti
džem

Karamelové ořechy:

3 lžíce
krystalový cukr
2 hrsti
vlašské ořechy
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Makové řezy s pudinkem jsou perfektním zákuskem, ke kterému se velmi ráda vracím. Jejich příprava je rychlá a chuť dokonalá. Navrch obvykle dávám zkaramelizované vlašské ořechy, ale vy můžete použít cokoli jiného – vhodné jsou například i opražené lískové ořechy.

  1. Těsto si připravíme následujícím způsobem: celá vejce vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Když máme hustou pěnu, přimícháme mák smíchaný s práškem do pečiva a moukou. Jemně, už jen ručně promícháme a navrstvíme na plech s pečicím papírem a upečeme.
  2. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut – sledujeme. Po upečení necháme vychladnout a stáhneme pečicí papír.
  3. Krém připravíme následovně: V mléce rozmícháme pudinkový prášek a osladíme ho vanilkovým cukrem. Uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Já ho při chladnutí přikrývám potravinářskou fólií tak, aby se fólie dotýkala povrchu. Tak se nevytvoří škraloup. Máslo vyšleháme do pěny a postupně po lžících přidáváme vychladlý pudink. Nakonec už jen krátce zašleháme mascarpone a krém máme hotový.
  4. Krém naneseme na makové těsto, které jsme potřeli džemem podle chuti (já jsem použila rybízový) a pěkně urovnáme. Necháme v lednici ztuhnout.
  5. Vrch posypeme nasekanými karamelovými ořechy – cukr rozpustíme na karamel a přidáme nasekané vlašské ořechy. Krátce je na pánvi promícháme s karamelem a ihned tuto hmotu vylijeme na pečicí papír. Vařečkou opatrně rozetřeme na papír (dáváme pozor, je to horké) a necháme úplně vychladnout. Po vychladnutí nožem nakrájíme na tak velké kousky, jakými chceme ozdobit nakrájený koláč.

Kombinace máku a džemu je dokonalá. Nejlepší výsledek získáte, když použijete džem z kyselého ovoce, například z rybízu, jako jsem to udělala já. Ten nejlepší rybízový džem si můžete udělat podle tohoto receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář