Vynikající makové žloutkové řezy

Recept Vynikající makové žloutkové řezy

Přidal: Mineralka, 10.1.2020

Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Tradiční žloutkové řezy jsou s ořechy. Když jsem viděla tuto makovou verzi, tak jsem musela vyzkoušet. Křehké, jemné a zároveň křupavé. Určitě jsem tento koláč nedělala naposled. Mak máme doma velmi rádi. Autor: Mineralka

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Přidal: Mineralka, 10.1.2020

Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky

Čas přípravy:
Čas vaření:

SUROVINY

Těsto:

6 ksbílky
200 gmoučkový cukr
1 bal.máslo nebo Hera
200 gpolohrubá mouka
1 bal.prášek do pečiva
200 gmletý mák
150 mlmléko

Poleva:

6 ksžloutky
250 gmoučkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Bílky vyšleháme do tuhé pěny. V druhé misce vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny, postupně přidáme mléko a vyšlehanou bílkovou pěnu. Potom přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem. Promícháme a navrstvíme na velký plech s pečícím papírem. Pěkně uhladíme a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 minut - když je zlatý povrch, vybíráme.
  2. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a tuto polevu nalijeme na ještě horký koláč.
  3. Já dávám polevu hned po vyjmutí těsta z trouby. Pěkně uhladíme a necháme koláč vychladnout. Chladnutím poleva zaschne.
  4. Nakrájíme na úhledné řezy a podáváme.
PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
11.5.2021, zmrzka odpovědět00

Asi máš pravdu. Po porovnaní s podobnými receptami si myslím, že to má byť 45 ml 😉 Tak pri príprave dajte pozor.

24.5.2021, NejLucka (administrátor) odpovědět00

150 ml :)

Neviem či je chyba v recepte, alebo koláč autorka nepiekla podľa jej receptu, ale nie je možné, že po pridaní 4,5dl mlieka do cesta zostane cesto také husté a nadýchané. Cesto bolo riedke, musela som ho piecť o 15 minút dlhšie, aby vôbec držalo po kope a aj tak sa potom koláč úplne rozpadával. Chuťovo bol výborný, takže ho určite skúsim ešte niekedy upiecť, ale pôjdem podľa originálneho receptu na žĺtkové rezy, do ktorého mlieko nejde, a orechy nahradím makom. Ďakujem teda aspoň za typ, ako upiecť žĺtkové rezy aj pre "nemilovníkov" orechov.

24.5.2021, NejLucka (administrátor) odpovědět00

ano, autorka se při uvádění surovin spletla. Mléka tam šlo opravdu méně, přesně 150 ml. Autorka se omlouvá a v dalších receptech si dá na to pozor :) Děkujeme za upozornění.

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit