NejRecept.cz Dezerty Koláče Vynikající makové žloutkové řezy
Vynikající makové žloutkové řezy
Recept Vynikající makové žloutkové řezy
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Mineralka

Tradiční žloutkové řezy jsou s ořechy. Když jsem viděla tuto makovou verzi, tak jsem musela vyzkoušet. Křehké, jemné a zároveň křupavé. Určitě jsem tento koláč nedělala naposled. Mak máme doma velmi rádi. Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   10.1.2020

Vynikající makové žloutkové řezy

Tradiční žloutkové řezy jsou s ořechy. Když jsem viděla tuto makovou verzi, tak jsem musela vyzkoušet. Křehké, jemné a zároveň křupavé. Určitě jsem tento koláč nedělala naposled. Mak máme doma velmi rádi. Autor: Mineralka

25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

6 ks
bílky
200 g
moučkový cukr
1 bal.
máslo nebo Hera
200 g
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva
200 g
mletý mák
150 ml
mléko

Poleva:

6 ks
žloutky
250 g
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
  1. Bílky vyšleháme do tuhé pěny. V druhé misce vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny, postupně přidáme mléko a vyšlehanou bílkovou pěnu. Potom přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem. Promícháme a navrstvíme na velký plech s pečícím papírem. Pěkně uhladíme a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 minut - když je zlatý povrch, vybíráme.
  2. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a tuto polevu nalijeme na ještě horký koláč.
  3. Já dávám polevu hned po vyjmutí těsta z trouby. Pěkně uhladíme a necháme koláč vychladnout. Chladnutím poleva zaschne.
  4. Nakrájíme na úhledné řezy a podáváme.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
zmrzka    ·   11.5.2021   ·   Odpovědět   ·  

Asi máš pravdu. Po porovnaní s podobnými receptami si myslím, že to má byť 45 ml 😉 Tak pri príprave dajte pozor.

NejLucka NejLucka    ·   24.5.2021   ·   Odpovědět   ·  

150 ml :)

Jana021    ·   8.5.2021   ·   Odpovědět   ·  

Neviem či je chyba v recepte, alebo koláč autorka nepiekla podľa jej receptu, ale nie je možné, že po pridaní 4,5dl mlieka do cesta zostane cesto také husté a nadýchané. Cesto bolo riedke, musela som ho piecť o 15 minút dlhšie, aby vôbec držalo po kope a aj tak sa potom koláč úplne rozpadával. Chuťovo bol výborný, takže ho určite skúsim ešte niekedy upiecť, ale pôjdem podľa originálneho receptu na žĺtkové rezy, do ktorého mlieko nejde, a orechy nahradím makom. Ďakujem teda aspoň za typ, ako upiecť žĺtkové rezy aj pre "nemilovníkov" orechov.

NejLucka NejLucka    ·   24.5.2021   ·   Odpovědět   ·  

ano, autorka se při uvádění surovin spletla. Mléka tam šlo opravdu méně, přesně 150 ml. Autorka se omlouvá a v dalších receptech si dá na to pozor :) Děkujeme za upozornění.

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář