NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Výborné Masarykovo cukroví. Lískové ořechy nezapomeňte takto připravit, aby vám nevypadávaly z těsta.
Výborné Masarykovo cukroví. Lískové ořechy nezapomeňte takto připravit, aby vám nevypadávaly z těsta.
Recept Výborné Masarykovo cukroví. Lískové ořechy nezapomeňte takto připravit, aby vám nevypadávaly z těsta.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Marcela Sácká

Masarykovo cukroví je chutné, sladké a rozplývá se na jazyku. Na jeho přípravu stačí jen pár základních surovin, které s velkou pravděpodobností máte i vy doma. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.12.2024

Výborné Masarykovo cukroví. Lískové ořechy nezapomeňte takto připravit, aby vám nevypadávaly z těsta.

Masarykovo cukroví je chutné, sladké a rozplývá se na jazyku. Na jeho přípravu stačí jen pár základních surovin, které s velkou pravděpodobností máte i vy doma. Autor: Marcela Sácká

35 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny
170 g
hladká mouka
50 g
moučkový cukr
120 g
máslo
1 ks
žloutek
100 g
lískové ořechy
podle potřeby
vanilková pasta
podle potřeby
moučkový cukr na obalení
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Masarykovo cukroví dělám obvykle tak, že ze surovin vypracuji těsto, které vytvaruji do válečku. Z něj následně krájím menší kolečka, která už jen dám na plech a peču. Výsledné cukroví je výborné a můžete ho bez problémů péct i během roku. Nejen na Vánoce.

  1. Nejprve si připravíme lískové ořechy. Ty zalijeme teplou vodou a necháme je v ní minimálně hodinu. Tím zajistíme, že ořechy se budou později dobře krájet a nebudou vypadávat z těsta.
  2. V míse vyšleháme změklé máslo, moučkový cukr a žloutek.
  3. K máslové směsi přisypeme mouku, přidáme vanilkovou pastu a rukama vypracujeme pevné těsto. Do těsta následně přidáme ořechy, které jsme slili a vysušili.
  4. Připravené těsto rozdělíme na dvě části, vytvarujeme do válečků a dáme na několik hodin (nebo přes noc) do lednice.
  5. Z těsta odkrajujeme kolečka o tloušťce přibližně 1 cm a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při teplotě 170 °C přibližně 15 minut.

Hotové Masarykovo cukroví necháme vychladnout. Těsně před podáváním ho můžeme posypat moučkovým cukrem. Neděláme to však několik dní předem, protože cukr by se rozpustil a na cukroví by nevypadal dobře.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář