Vynikající sýrové croissanty

Vynikající, nadýchané a jemné sýrové croissanty, které jsou prostě neodolatelné. Kyselé mléko, které se přidává do těsta dodá croissantem ... Autor: Lacusin

Recept Vynikající sýrové croissanty

Suroviny

Těsto:
700 gpolohrubá mouka
2 lžícekr. cukr
2 ksvejce
200 mlkyselé mléko / kefír
100 mlslnenčnicový olej
250 gmáslo
1 lžičkasůl
Kvásek:
50 gčerstvé droždí
1 lžičkakr. cukr
100 mlvlažné mléko
Povrch:
1 ksvejce
70 gtvrdý sýr (eidam, parmazán, ...)

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. V mléce si rozpustíme cukr a přidáme droždí. Necháme na teplém místě vykynout.Tip: Velikonoční mazanec
  2. V misce si smícháme mouku, cukr, vajíčka, kyselé mléko, slunečnicový olej a zpracujeme hladkou hmotu, do které přidáme vykvašený kvásek. Uhněteme nelepivé těsto.
  3. Máslo se solí si vymícháme. Těsto necháme odpočívat cca 40 - 60 minut na teplém místě.Tip: Velikonoční tlačenka se salámem a zeleninou
  4. Z vykynutého těsta si uděláme 4 stejné kuličky, které prohněteme a rozválíme na kruh. Každý kruh potřeme máslem a rozřízneme nožem na 16 malých trojúhelníků.
  5. Trojúhelníčky srolujeme do croissantu a ukládáme je na plech.Tip: Tradiční velikonoční syrek/hrudka
  6. Takto připravené croissanty potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nastrouhaným sýrem. Necháme odstát na teplém místě 15 minut.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 15-20 minut. Dobrou chuť!