NejRecept.cz Sladká jídla Žemlovka Vynikajíci vanilková žemlovka s mákem
Vynikajíci vanilková žemlovka s mákem
Recept Vynikajíci vanilková žemlovka s mákem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Triniti

Vynikající vanilková žemlovka s mákem je tou správnou volbou na sladký oběd. Mňam! Vyzkoušejte si ji připravit doma a uvidíte, že každému bude chutnat. Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   17.1.2015

Vynikajíci vanilková žemlovka s mákem

Vynikající vanilková žemlovka s mákem je tou správnou volbou na sladký oběd. Mňam! Vyzkoušejte si ji připravit doma a uvidíte, že každému bude chutnat. Autor: Triniti

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Budeme potřebovat:

7 ks
rohlík
1 l
mléko
4 ks
vejce
50 g
kr. cukr
1 ks
vanilkový lusk
120 g
mletý mák
50 g
moučkový cukr
150 g
konzervované višně
1 lžíce
višňový džem
3 lžíce
máslo
Postup receptu
Vytisknout
  1. Lusk z vanilky si rozřízneme příčně a vybereme pomocí nože celou vnitřní část a přidáme ji do mléka. Dáme vařit. Teplé odstavíme z ohně.
  2. Mezitím si žloutky vymícháme s cukrem  za pomocí mixéru do pěny. Trochu mléka přidáme k žloutkové hmotě a následně žloutkovou hmotu přidáme do mléka. Zahříváme na ohni a hmotu pěkně spojíme. Nesmí nám hmota vřít - jen zahříváme.
  3. Rohlíky si nakrájíme na 1 cm proužky. Zalijeme je zbylým mlékem a necháme je, aby se mléka napili.
  4. Mák si smícháme s moučkovým cukrem.
  5. Připravíme si vyšší plech nebo formu a začneme vrstvit. Naskládáme rohlíky namočené v mléce (asi 1/3), posypeme 1/2 máku a zalijeme 1/2 višňové šťávy. Znovu naskládáme rohlíky - znovu 1/3 a posypeme zbylým mákem. Zalijeme zbylou šťávou (můžeme navrstvit i celé višně) a polijeme rozpuštěným máslem. Naskládáme poslední vrstvu rohlíků a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů po dobu cca 15 - 20 minut.
  6. Po uplynutí času si navrstvíme na rohlíky vyšlehaný sníh z bílků a z 1 lžíce džemu. Vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 10 minut, dokud sníh nechytí zlatou barvu.
  7. Upečené vyjmeme a podáváme. Dobrou chuť!
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář