NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Vynikající vánoční překládaný štedrák z listového těsta
Vynikající vánoční překládaný štedrák z listového těsta
Recept Vynikající vánoční překládaný štedrák z listového těsta
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Kvietok278

Opravdu velmi rychlý štedrák, na kterém si pochutnáte. Trvalo mi to maximálně půl hodinu, dokud jsem ho připravila. Autor: Kvietok

Kvietok278 Kvietok278    ·   29.11.2015

Vynikající vánoční překládaný štedrák z listového těsta

Opravdu velmi rychlý štedrák, na kterém si pochutnáte. Trvalo mi to maximálně půl hodinu, dokud jsem ho připravila. Autor: Kvietok

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Budeme potřebovat:

1 bal.
listové těsto
200 g
povidla
1 ks
vejce na potření
1 lžíce
kr. cukr na posypání

Ořechová nádivka:

100 g
mleté vlašské ořechy
50 ml
mléko
1 lžíce
kr. cukr
1 bal.
vanilkový cukr

Tvarohová náplň:

200 g
tvaroh
1 lžíce
kr. cukr
1 bal.
vanilkový cukr
citronová kůra

Maková nádivka:

150 g
mletý mák
100 ml
mléko
1 lžíce
kr. cukr
1/2 lžička
skořice
Postup receptu
Vytisknout

Nejdříve si připravíme nádivky:

  1. Ořechová nádivka:
    Ořechy zalijeme horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili kr. a vanilkový cukr. Promícháme a nádivka je hotová.
  2. Tvarohová nádivka:
    Tvaroh utřeme s vanilkovým a kr. cukrem a ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou.
  3. Maková nádivka:
    Mletý mák zalijeme horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili kr. cukr a přidáme skořici. Promícháme.
  4. Listové těsto rozválíme na tenký plát, potřeme ho povidly a můžeme vrstvit. Začínáme ořechovou nádivkou. Navrstvíme asi 8-10 cm od kraje. Přeložíme ho směrem do středu a na vrch navrstvíme tvarohovou náplň. Znovu přetočíme směrem do středu. Dáváme pozor, abychom nepřetrhly těsto a nakonec navrstvíme makovou nádivku. Nyní přetočíme pouze kraj cesta tak, abychom zakryli makovou nádivku. Těsto, které přečnívá vložíme pod závin. Tak nám nádivka jistě nevyteče a ani těsto nepraská.
  5. Závin přendáme na papírem vyložený plech na pečení a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Ostrým nožem uděláme zářezy po celém závinu a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Nejprve pečeme při teplotě 200 stupňů cca 10 minut, pak teplotu snížíme na 170 a dopékáme 10-15 minut, ale každá trouba je jiná, proto to sledujeme. Těsně před koncem vrch potřeme ještě jednou vajíčkem a posypeme kr. cukrem, aby závin získal krásný lesk.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář