Maso pokrájíme na kostky 3x3 cm, osolíme, okmínujeme a potřeme utřeným česnekem. Řádně promícháme, do pekáčku dáme lžíci sádla, maso a podlejeme 200 ml vody a přiklopíme.
Vložíme do trouby a přikryté pečeme při 200 st. cca hodinu. Poté odklopíme, teplotu snížíme na 180 st. a dopečeme na barvu. Během pečení masové kostky otáčíme a podléváme dle potřeby.
Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle. Dáme do hrnce, přidáme cca 200 ml vody, sůl, cukr a ocet a cca 10 minut dusíme pod pokličkou.
Přebytečnou vodu slijeme (necháme jen trochu na dně) a zahustíme zátřepkou (mouku rozmícháme ve studené vodě). Provaříme dalších cca 7 minut. Špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na škvarečky.
Přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Tuhle směs přidáme k hotovému zelí. Doladíme chutě, výsledná chuť by měla být sladkokyselá.
Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé kuchařky - Naďa Indruchová