Zabíjačkový gulášek s domácím kynutým knedlíkem

Tatínek nám ráno odjel na dřevo, takže až se vrátí, bude mít dozajista hlad jako vlk... Autor: Danka

Přidal:, 16.1.2019
Kategorie: Vepřové, Maso, Vnitřnosti, Hlavní jídla, Přílohy
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Zabíjačkový gulášek s domácím kynutým knedlíkem

Suroviny

Maso:
cca 400 gvepřového masa (použila jsem plec, na kostky)
droby (srdce, plíce, jazyk, slezina, ledvinky a játra, já měla v mrazáku jehněčí kořínek)
1 ksstředně velká cibule (nadrobno)
1 ksmenší mrkev
1/2 kspetržele
1/4 ksmenšího celeru
2 ksbobkové listy
5 kuličeknového koření
8 kuličekčerného pepře
2 kostkyMasoxu
voda
sůl
mletý černý pepř
drcený kmín
sušený tymián
špetka mletého chilli
sádlo
hladká mouka na zahuštění
Knedlíky:
cca 450 gpolohrubá mouka
cca 200 mllehce ohřátého mléka
1/2 kostkyčerstvého droždí
1 lžičkakrystalu
2 lžičkysoli
1 ksvejce

Postup přípravy

  1. Maso:
    Srdce, plíce, slezinu, jazyk a ledvinky (u těch je nutno předem vyřezat močové cesty, důkladně propláchnout a popřípadě namočit přes noc do vody) vložit do tlakového hrnce, přidat bobkový list, nové koření a celý pepř, zeleninu vcelku, zalít vodou (nesolit!!!), uzavřít a cca 45 minut vařit. Poté maso vyjmout, jazyk sloupnout a vše i se zeleninou pokrájet na menší kousky a uložit stranou. Vývar scedit.Tip: Fašankové Boží milosti - FOTOPOSTUP
  2. Poté v tlakáčku na sádle orestovat cibuli pěkně dohněda, přidat maso a osmahnout. Zalít vývarem z drobů, přidat Masox a drcený kmín a dusit doměkka. Pak zahustit záklechtkou z hladké mouky a trochy studené vody, nechat provařit, vsypat nakrájené maso a zeleninu, nakonec přidat zprudka orestovaná játra (při dodržení tohoto postupu zůstanou játra měkká a nejsou suchá a troupelnatá) a dochutit solí, mletým pepřem, chilli a sušeným tymiánem.
  3. Knedlíky:
    Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout.Tip: Šnekový beránek - velikonoční pečení
  4. Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly.
  5. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.Tip: Velikonoční babiččin mazanec