Základní recept na jahodovou bublaninu

Základní recept na bublinu s různým ovocem. Já jsem měla ještě jahody, tak jsem upekla jahodovou bublaninu z čerstvých jahod. Nerada odkládám jahody do mrazáku, protože po zmrazení a následném rozmrazení již nejsou až tak dobré, pustí svou šťávu a změknou. Na rozmixování je to v pořádku, ale na bublaninu se spíše hodí čerstvé ovoce, tedy alespoň podle mě.

Přidal:, 17.6.2017
Kategorie: Moučníky
Základní recept na jahodovou bublaninu

Suroviny

400 gčerstvých jahod
300 gpolohrubé mouky
150 gmoučkového cukru
1/2 sáčkuprdopeče
1 sáčekvanilkový cukr
10 lžicvlažného mléka
10 lžicoleje
3 ksvejce
2 lžícekrystalového cukru
kůra z 1 citronu, na jemno nastrouhaná

Postup přípravy

  1. Žloutky vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do husté pěny, přidáme citronovou kůru.
  2. Mouku promícháme s pečivovým práškem a prosijeme. Do žloutkové hmoty přidáváme postupně a na střídačku olej, mléko a mouku.
  3. Z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh, ten pak opatrně a zlehka vmícháme do těsta.
  4. Do vymazaného a vysypaného plechu (35 x 25 cm) nalejeme těsto a stěrkou uhladíme.
  5. Omyté, okapané a překrájené jahody promícháme s krystalovým cukrem (to proto, aby nám nepropadly až ke dnu) a naskládáme nahusto na těsto. V troubě na 180 °C pečeme dorůžova cca 20 až 30 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.
  6. Po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí