NejRecept.cz Sváteční pečení Narozeniny Zákusek Paříž v plamenech
Zákusek Paříž v plamenech
Recept Zákusek Paříž v plamenech
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Blazena Blazka Blazena Blazka    ·   22.9.2021

Zákusek Paříž v plamenech

Tento zákusek je tak trošku složitější na přípravu, ale určitě stojí za vyzkoušení. Byl vynikající a zmizel z plechu za pár minut poté, co jsem ho vyložila z chladničky. Autor: Blažka

80 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Tmavé těsto (2x):

4 ks
vejce
špetka
sůl
4 lžíce
krystalový cukr
4 lžíce
polohrubá mouka
1 lžička
prášek do pečiva
2 lžíce
kakao

Světlé těsto:

7 ks
bílek
špetka
sůl
12 lžic
krystalový cukr
1 lžíce
polohrubá mouka
200 g opražené a nasekané
lískové ořechy

Krém:

7 ks
žloutek
200 g
moučkový cukr
500 ml
mléko
5 lžic
kukuřičný škrob
250 g
máslo
2 lžičky
vanilková esence
2 ks
banán
1 lžíce
citronová šťáva

Sirup:

100 ml
voda
4 lžíce
krystalový cukr
2 lžíce
rum

Na zdobení:

200 ml
smetana ke šlehání
1 lžíce
moučkový cukr
2 lžíce
kakao
dle potřeby
čokoláda
Postup receptu
Vytisknout
  1. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, po lžičkách zapracujeme cukr. Postupně zašleháme žloutky. Mouku s práškem do pečiva a kakaem smícháme tak, abychom neměli hrudky a přidáme k vajíčkové pěně. Pečeme na 170 stupňů asi 15 minut. Takto upečeme i druhé tmavé těsto.
  2. Vyšleháme sníh z bílků a špetky soli. Potom zapracujeme cukr a pak vmícháme mouku, kterou jsme předtím smíchali s opraženými a nasekanými lískovými ořechy. Pečeme na 170 stupňů asi 25 minut.
  3. Suroviny na sirup svaříme a teplým pokapeme všechny 3 těsta.
  4. Krém: Žloutky vyšleháme do pěny spolu s moučkovým cukrem. V 100 ml mléka vymícháme vidličkou škrob. Zbytek nalijeme do hrnce a necháme sevřít. Do sevřeného mléka přidáme mléko se škrobem a vyšlehané žloutky. Uvaříme hustou hmotu. Máslo vyšleháme s vanilkovou esencí do pěny, přidáme postupně vychladlou hustou žloutkovou hmotu. Část krému odložíme a do zbytku vmícháme nakrájené banány, které jsme pokapali citrónovou šťávou, aby nezhnědly.
  5. Můžeme vrstvit. Nejdříve tmavé těsto, pak krém s banány (polovinu), světlé těsto a zbytek banánového krému. Znovu tmavé těsto a rukama zatlačíme. Celý zákusek potřeme šlehačkou, do které jsme přidali práškový cukr a kakao. Vrch posypeme čokoládovými hoblinami a boky potřeme odloženým krémem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář