NejRecept.cz Část dne Oběd Zapečený lilek s mletým masem a kozím sýrem
Zapečený lilek s mletým masem a kozím sýrem
Recept Zapečený lilek s mletým masem a kozím sýrem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Pokud máte chuť na lehký a přitom chutný oběd, tento zapečený lilek je tou nejlepší volbou. Hotový je téměř okamžitě a přitom vás skvěle zasytí. Pro mě je to jeden z nejoblíbenějších receptů, které v létě připravuji pravidelně. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.6.2025

Zapečený lilek s mletým masem a kozím sýrem

Pokud máte chuť na lehký a přitom chutný oběd, tento zapečený lilek je tou nejlepší volbou. Hotový je téměř okamžitě a přitom vás skvěle zasytí. Pro mě je to jeden z nejoblíbenějších receptů, které v létě připravuji pravidelně. Autor: Jana Podoláková Burkartová

20 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny
podle potřeby
lilek
podle chuti
sůl
podle potřeby
hladká mouka
podle potřeby
vejce
podle potřeby
smetana
podle potřeby
sýr
podle potřeby
domácí sušená zelenina
podle potřeby
pórek
podle potřeby
paprika
podle potřeby
česnek
podle potřeby
mleté vepřové maso
1 lžička
pečený česnek
podle potřeby
sušená rajčata naložená v olivovém oleji
podle chuti
řecké koření
1 lžička
rajčatový protlak
podle potřeby
kozí sýr
podle potřeby
cibule
podle potřeby
olej
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Zapečený lilek je křupavý a šťavnatý. V kombinaci s mletým masem je skutečně dokonalý. Pokud byste neměli lilek, klidně ho můžete nahradit cuketou, přičemž do směsi lze přidat i různé další suroviny – například mozzarellu, eidam nebo dokonce olivy.

  1. Lilek očistíme a nakrájíme na plátky silné 0,5 cm.
  2. Plátky lilku osolíme z obou stran a na chvíli odložíme, aby se „vypotily“, tedy pustily šťávu. Pokud vám zbydou nějaké menší kousky lilku, odložte je stranou – později je můžete přidat k masu.
  3. Lilek osušíme, obalíme ho v mouce a směsi vejce, soli, smetany, sýra, domácí sušené zeleniny, pórku, papriky a česneku. Takto připravené plátky lilku opékáme na oleji dozlatova.
  4. Mleté maso opečeme na cibulce. Přidáme pečený česnek, sůl, kousky lilku (pokud nějaké zbyly), sušená rajčata, řecké koření a protlak. Vše promícháme, mírně podlijeme vodou a vaříme 10 minut, aby se odpařila všechna tekutina.
  5. Opečený lilek vrstvíme s masem a kozím sýrem. Poslední plátek lilku obložíme sýrem, kousky rajčat a cibulkou. Vše zakryjeme alobalem a pečeme.

Lilek můžete podávat samostatně, případně k němu servírujte vařené brambory. Máte rádi lilek a hodil by se vám další tip, jak ho zpracovat? Vyzkoušejte recept na grilované závitky se sýrovou náplní.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář