NejRecept.cz Dezerty Koláče Zapomeňte na klasiku – tenhle jahodový krémeš je lehký jako obláček a svěží jako letní vánek.
Zapomeňte na klasiku – tenhle jahodový krémeš je lehký jako obláček a svěží jako letní vánek.
Recept Zapomeňte na klasiku – tenhle jahodový krémeš je lehký jako obláček a svěží jako letní vánek.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Nikuš Domankušová

Jahodový krémeš jsem dělala poprvé a musím říct, že se hned povedl. Kombinuje lehký krém, křehké vrstvy těsta a sladké jahody, které mu dodávají svěžest a barvu. Ideální je na nedělní odpoledne, oslavu nebo jen tak, když máte chuť na něco sladkého. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.11.2025

Zapomeňte na klasiku – tenhle jahodový krémeš je lehký jako obláček a svěží jako letní vánek.

Jahodový krémeš jsem dělala poprvé a musím říct, že se hned povedl. Kombinuje lehký krém, křehké vrstvy těsta a sladké jahody, které mu dodávají svěžest a barvu. Ideální je na nedělní odpoledne, oslavu nebo jen tak, když máte chuť na něco sladkého. Autor: Nikuš Domankušová

45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

1 ks
listové těsto

Krém:

800 ml
mléko
100 g
krystalový cukr
2 ks
vanilkový pudink (prášek)
100 g
máslo
250 ml
smetana ke šlehání

Želé:

400 g
jahody (mohou být i mražené nebo kompotované)
4 lžíce
krystalový cukr
2 bal.
červené dortové želé
400 ml
voda
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Nejlepší na tomto krémeši je to, že se dá připravit předem a chutná ještě lépe po odležení. Krém se krásně spojí s pláty těsta a jahody pustí svou vůni, která provoní celou kuchyni.

  1. Listové těsto rozkrojíme napůl a oba pláty vyválíme. Takto připravené vložíme na plech vyložený pečicím papírem a propícháme vidličkou.
  2. Na krém smícháme mléko s pudinkovým práškem a cukrem a uvaříme hustý pudink. Přidáme máslo a necháme trochu vychladnout.
  3. Mezitím vyšleháme smetanu do tuhého sněhu a vmícháme ji do vanilkového pudinku.
  4. Polovinu krému naneseme na vychladlý plát a vložíme do lednice.
  5. Jahody nakrájíme na malé kousky. Cukr smícháme s dortovým želé, přidáme vodu a vaříme, dokud nezhoustne. Přidáme jahody a ještě jednou krátce povaříme.
  6. Počkáme 1–2 minuty a jahodové želé naneseme na pudinkovou vrstvu.
  7. Když želé vychladne, potřeme ho zbytkem krému, přikryjeme druhým plátem těsta a podáváme.

Před podáváním můžete krémeš posypat moučkovým cukrem. Chcete si upéct ještě nějakou klasiku? Vyzkoušejte například tyto punčové řezy.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář