NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Zapomenutý recept našich babiček: Nadýchaný makový závin kynutý ve vodě.
Zapomenutý recept našich babiček: Nadýchaný makový závin kynutý ve vodě.
Zapomenutý recept našich babiček: Nadýchaný makový závin kynutý ve vodě.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Blanka Kozáková

Makový závin peču pravidelně. Obvykle ale nechávám těsto kynout klasicky – v suché nádobě na teplém místě. Tentokrát jsem ale použila trochu zapomenutý recept našich babiček a zamíchané těsto jsem nechala vykynout ve vodě. Výsledkem byl dokonale nadýchaný koláč, na kterém si pochutnala celá rodina. Autor: Blanka Kozáková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   1.1.2025

Zapomenutý recept našich babiček: Nadýchaný makový závin kynutý ve vodě.

Makový závin peču pravidelně. Obvykle ale nechávám těsto kynout klasicky – v suché nádobě na teplém místě. Tentokrát jsem ale použila trochu zapomenutý recept našich babiček a zamíchané těsto jsem nechala vykynout ve vodě. Výsledkem byl dokonale nadýchaný koláč, na kterém si pochutnala celá rodina. Autor: Blanka Kozáková

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

1/2 bal.
čerstvé droždí
30 g
krystalový cukr
30 ml
teplé mléko
100 g
máslo
1 ks
vejce
špetka
sůl
300 – 340 g
polohrubá mouka
podle potřeby
hladká mouka (na posypání pracovní plochy)
1 ks
vejce (na potření)

Maková náplň:

200 ml
mléko
podle potřeby
krystalový cukr
podle potřeby
skořice
podle potřeby
povidla
300 g
mletý mák
podle chuti
rum
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Kynuté těsto je vděčné. Dá se z něj připravit mnoho koláčů, které potěší chuťové buňky a dobře zasytí. Pokud byste ho chtěli připravit trochu jinak a zajistit, že po upečení bude perfektně nadýchané, vyzkoušejte ho nechat kynout ve vodě.

  1. Z droždí, cukru a teplého mléka připravíme kvásek, který přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme tužší a pevnější těsto.
  2. Do větší mísy napustíme vodu (pokud je studená, necháme ji chvíli ohřát – měla by mít pokojovou teplotu). Následně do ní vložíme hotové těsto a ujistíme se, že je celé ponořené.
  3. To, že je těsto vykynuté a připravené k použití, poznáme tak, že vyplave na povrch. Mělo by k tomu dojít za 35 až 40 minut. Po vyjmutí těsto osušíme papírovými utěrkami a položíme na pracovní plochu posypanou hladkou moukou.
  4. Těsto jemně prohněteme, rozdělíme na dvě části a každou vyválíme. Poté ji naplníme připravenou makovou náplní a zatočíme.
  5. Maková náplň: Do hrnce nasypeme mák, přidáme mléko, cukr, skořici a povidla. Vše promícháme, povaříme a ke konci můžeme přidat trochu rumu.
  6. Připravené záviny dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme přibližně 40 minut při teplotě 170 °C.

Hotové záviny nechte vychladnout a poté je nakrájejte. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem. Pokud nejste milovníkem makové náplně, vyměňte ji za ořechovou, kakaovou nebo jakoukoli jinou podle svých představ.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář