NejRecept.cz Zavařeniny Kompoty Zavařené hrušky ve sladkém sirupu.
Zavařené hrušky ve sladkém sirupu.
Recept Zavařené hrušky ve sladkém sirupu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Hrušky si můžete vychutnat na spoustu různých způsobů. Výborné jsou nejen do dezertů, ale i na přípravu džemů nebo kompotů. Pokud byste je chtěli zavařovat, kromě klasického nálevu je můžete naložit i do sirupu.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.10.2024

Zavařené hrušky ve sladkém sirupu.

Hrušky si můžete vychutnat na spoustu různých způsobů. Výborné jsou nejen do dezertů, ale i na přípravu džemů nebo kompotů. Pokud byste je chtěli zavařovat, kromě klasického nálevu je můžete naložit i do sirupu.

15 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Suroviny
1 kg
zralé hrušky
500 ml
voda
300 g
cukr
1 ks
citrón
1 ks
celá skořice
3 ks
hřebíček
2 ks
badyán
4 cm
kořen zázvoru
1 ks
vanilkový lusk
Postup receptu
Vytisknout
15 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření

Sirup dodá hruškám příjemnou chuť, díky které budou nejen skvělou přílohou k obědu, ale i sladkým dezertem. Na přípravu kompotu budete kromě samotného ovoce potřebovat i koření, které se postará o mírnou pikantnost.

  1. Hrušky omyjeme, oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.
  2. Nakrájené hrušky vložíme do mísy a pokapeme citronovou šťávou.
  3. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, skořici, hřebíčky, badyán, oloupaný kousek zázvoru, vanilkový lusk a vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  4. Do horkého sirupu přidáme nakrájené hrušky a vaříme přibližně 20 minut.
  5. Uvařené hrušky vložíme do čistých sterilizovaných sklenic, zalijeme sirupem, pevně uzavřeme a sterilizujeme po dobu 20 minut.
  6. Sklenice po sterilizaci obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Vychladlý kompot uskladníme na tmavém a chladném místě, ideálně ve sklepě nebo ve spíži. Podávat ho můžeme k různým jídlům, například k masu, rizotu nebo bramborám.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář