Zdravé, domácí bonbóny plné vitamínů

Většina rodičů je velmi zaneprázdněna v dnešním uspěchaném světě, proto hledají různé alternativy v oblasti gastronomie, jako sobě usnadnit přípravu a dětem dát jíst takové jídlo, které je chutné a hlavně zdravé!

Přidal:, 21.10.2014
Kategorie: Zdravé recepty, Dezerty, Zdravé dezerty
Recept Zdravé, domácí bonbóny plné vitamínů

Suroviny

1,5 šálkuovocné nebo zeleninové šťávy
4 lžíceželatiny
2-4 lžícemedu (podle chuti) - do zeleninové šťávy se nepřidává
1/2 lžičkyvanilkového extraktu (podle chuti i jiné příchutě) - do zeleninové šťávy se nepřidává
1 lžícevitaminu C, práškového hořčíku, práškových probiotik nebo jiné, Vámi vybrané vitamíny

Postup přípravy

Většina rodičů je velmi zaneprázdněna v dnešním uspěchaném světě, proto hledají různé alternativy v oblasti gastronomie, jako sobě usnadnit přípravu a dětem dát jíst takové jídlo, které je chutné a hlavně zdravé! Děti nemají moc rádi čerstvou zeleninu a ovoce, které je plné vitamínů, minerálů a dalších živin, proto je třeba pro ně vymyslet něco nového a zajímavého. Kreativní pryžové, resp. želatinové bonbony jsou ta správná volba. Želatina je zdrojem kolagenu v potravinách, působí protizánětlivě, zlepšuje trávení a podporuje zdraví kůže, vlasů, nehtů. Když připravíte dětem takto zpracovanou variantu ovoce a zeleniny, můžete si být jisti, že budou chtít tento skvělý nápad opakovat.

  1. Ovocnou nebo zeleninovou šťávu si nalijeme do menší pánve. Přidáme želatinu a necháme ji chvíli nabobtnat. Pořádně promícháme. Tip: Velikonoční mazanec
  2. Obsah pánve zahřejeme na mírném plameni, ale dbáme na to, aby se to nevařilo. Zahříváme proto, abychom dostali hladkou hmotu, která nebude obsahovat žádné hrudky. 
  3. V medu si rozšleháme extrakt a ostatní přísady - vitamíny, které jsme si vybrali (pokud však přidáváte práškové probiotika, je nutné, abyste počkali, dokud hmota vychladne - aby nedošlo k umrtvení dobrých bakterií). Tip: Velikonoční babiččin mazanec
  4. Med s ostatními surovinami přimícháme do hladké hmoty a takto připravenou masu nalijeme do formy. Dáme do lednice na 2-3 hodiny. Ztuhlé vyjmeme, nakrájíme na kostky a podáváme. Dobrou chuť!

Tipy - Abyste dostali různé barvy, použijte následující suroviny: 

červená - červená řepa, jahody, mrkev, maliny, ...
oranžová - mrkev, pomeranč, zázvor, mango džus, ...
žlutá - žlutá paprika, žlutá řepa, hruška, jablko, citronová šťáva (nepoužívejte však ananasovou šťávu - želatina nebude tuhá, protože ananas obsahuje enzym bromelin)
zelená - kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, zelené hrozny, ...
fialová - červené zelí, ostružiny, borůvky, červené hrozny, ...