NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Zebrovaný makový cheesecake.
Zebrovaný makový cheesecake.
Recept Zebrovaný makový cheesecake.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Nebíčko v puse. Ten, kdo miluje mák, si určitě přijde na své. Dokonce krásně vypadá, protože se vrstvy uvnitř střídají. Tento cheesecake neobsahuje klasický sušenkový základ, ale těsto z másla, které je po upečení krásně jemné a šťavnaté díky "šťávě", která se během pečení uvolní z tvarohové náplně. Mák jsem použila nemletý, máme rádi, když to pod zuby jemně křupe. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   4.4.2025

Zebrovaný makový cheesecake.

Nebíčko v puse. Ten, kdo miluje mák, si určitě přijde na své. Dokonce krásně vypadá, protože se vrstvy uvnitř střídají. Tento cheesecake neobsahuje klasický sušenkový základ, ale těsto z másla, které je po upečení krásně jemné a šťavnaté díky "šťávě", která se během pečení uvolní z tvarohové náplně. Mák jsem použila nemletý, máme rádi, když to pod zuby jemně křupe. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

200 g
hladká mouka
50 g
moučkový cukr
1 ks
vejce
80 g
máslo
1/2 lžičky
prášek do pečiva
špetka
sůl
podle chuti
citrónová kůra

Náplň:

500 g
jemný tvaroh
250 g
mascarpone
400 g
zakysaná smetana
250 g
moučkový cukr
2 ks
vejce
1 bal.
vanilkový cukr
150 ml
olej
150 g
celý mák
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření

Zajímavý a tak dobrý. Přesně takto bych mohla popsat zebrovaný cheesecake, který se po upečení okamžitě snědl. Velký úspěch měl nejen krém z tvarohu a mascarpone, ale i jemné máslové těsto.

  1. Použila jsem kulatou formu na pečení o průměru 24 cm. Dno jsem vyložila pečicím papírem a troubu předehřála na 155 stupňů.
  2. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a pomocí mixéru vypracujeme jednotné těsto. Pokud máte těsto příliš tuhé, můžete přidat lžíci zakysané smetany, krásně to spojí. V případě, že se vám těsto příliš lepí, přidejte trochu více mouky. Připravené těsto dáme do formy a pomocí prstů ho roztlačíme na dno i na okraje.
  3. V míse mixérem spojíme tvaroh, mascarpone, zakysanou smetanu, moučkový cukr a vejce do jednotné hmoty. Hmotu nešleháme příliš dlouho. Není potřeba ji našlehat, stačí ji jen spojit. Pokud byste hmotu příliš vyšlehali, může se stát, že cheesecake během pečení na několika místech popraská.
  4. Jakmile máme hmotu spojenou, přidáme olej a ještě krátce promícháme. Následně ji rozdělíme na polovinu a do jedné části přidáme celý mák. Připravené náplně můžeme začít střídavě vrstvit na těsto. Pomůžeme si naběračkou na polévku. Střídavě vrstvíme makovou a nemakovou náplň. Když máme hotovo, formou pořádně 3x klepneme o pracovní desku a dáme péct.
  5. Pečeme při teplotě 155 stupňů přibližně 50 minut, následně teplotu zvýšíme na 175 stupňů a dopékáme 10 minut. Po upečení cheesecake vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Vnitřek se ještě třese, ale to nevadí, po vychladnutí ztuhne.

Po úplném vychladnutí (nejlépe, když chladne celou noc v lednici) cheesecake nakrájejte na řezy, ozdobte podle vlastní fantazie a podávejte. Máte chuť na cheesecake, ale nechce se vám péct? Vyzkoušejte recept na tento nepečený s jahodami, který zmizí do 10 minut.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář