NejRecept.cz Část dne Oběd Zeleninová polévka s kuřecím masem a smetanou.
Zeleninová polévka s kuřecím masem a smetanou.
Recept Zeleninová polévka s kuřecím masem a smetanou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Zeleninová polévka skvěle zahřeje a zasytí. Připravit si ji můžete kdykoliv, ale právě během chladného podzimního či zimního období přijde nejvíce vhod. Tentokrát jsem ji zjemnila i smetanou, díky čemuž získala mnohem lepší chuť.

Ivana Reisingerová Ivana Reisingerová    ·   27.10.2024

Zeleninová polévka s kuřecím masem a smetanou.

Zeleninová polévka skvěle zahřeje a zasytí. Připravit si ji můžete kdykoliv, ale právě během chladného podzimního či zimního období přijde nejvíce vhod. Tentokrát jsem ji zjemnila i smetanou, díky čemuž získala mnohem lepší chuť.

25 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Vývar

podle potřeby
kuřecí skelet
podle potřeby
cibule
podle potřeby
nové koření
podle potřeby
bobkový list
podle potřeby
celý pepř
podle chuti
sůl
podle chuti
smil
podle chuti
libeček

Polévka

2 ks
kuřecí stehna
50 g
máslo
1 ks
cibule
200 g
mrkev
100 g
petržel
100 g
celer
150 g
pórek (bílá část)
5 stroužků
česnek
2 lžíce
hladká mouka
1,5 l
vývar (připravený v receptu)
400 g
brambory
podle chuti
sůl
50 g
kadeřávek
250 g
květák
2 dcl
smetana
1 lžíce
libeček
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Zeleninové polévky jsou rychlé a chutné. Uvařit si je můžete klidně i na více dní. Tím, že nejsou tak těžké, jako například masová jídla, jsou vhodné nejen na oběd, ale i na večeři.

  1. Den před vařením polévky si z kuřecích skeletů, cibule, nového koření, bobkového listu, celého pepře, soli, smilu a libečku připravíme vývar.
  2. Druhý den dáme do vývaru kuřecí stehna a uvaříme je doměkka.
  3. V druhém hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme mrkev, petržel, celer a restujeme, dokud zelenina krásně nevoní. Následně přidáme nakrájenou bílou část pórku a ještě restujeme.
  4. K zeleninové směsi přidáme nadrobno nakrájené stroužky česneku, které necháme rozvonět. Poté poprášíme moukou, promícháme, přidáme vývar a důkladně rozmícháme.
  5. Do hrnce dáme na kostičky nakrájené brambory. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme doměkka. Přidáme nakrájený kadeřávek, květák rozebraný na růžičky a vaříme, dokud nezměkne. Nakonec zjemníme smetanou, přidáme nakrájené kuřecí maso a krátce povaříme. Poté stáhneme z ohně, přidáme nakrájený libeček a už nevaříme, jen necháme pár minut odstát.

Zeleninovou polévku podáváme horkou, ideálně hned po dovaření. Před podáváním ji můžete ozdobit nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář