Hlávku zelí dáme vařit do osolené vody ve velkém hrnci. Košťál vyřízneme, aby se lépe oddělovaly jednotlivé listy.
Necháme vychladnout a překrojíme je na polovinu.
Maso, slaninu, rýži smícháme v misce, přidáme 100 ml vody, sůl, pepř, lžíci oleje a rajčatový protlak.
Troubu vyhřejeme na 200 stupňů a připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem. Po okrajích poklademe listy zelí, nezapomeneme ani na vnitřní díru.
Navrstvíme směs masa, rýže a slaniny. Listy zakryjeme porvch masa, zalejeme vodou, ve které jsme rozmíchali lžíci protlaku a vložíme formu do trouby. Teplotu stáhneme na 190 stupňů a pečeme nejdříve zakryté alobalem cca 20 minut a poté alobal stáhneme a pečeme do zlata.
Upečenou "bábovku" přetočíme na talíř a můžeme podávat.