NejRecept.cz Část dne Oběd Zelný koláč podle sonizny
Zelný koláč podle sonizny
Recept Zelný koláč podle sonizny
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: sonizna

Zelný koláč z listového těsta podle sonizny.

sonizna    ·   1.10.2015

Zelný koláč podle sonizny

Zelný koláč z listového těsta podle sonizny.

Suroviny

Budeme potřebovat:

1,5 bal.
listové těsto
250 g
slanina anglická
1 ks
vejce
2 ks
cibule
500 g
zelí kysané
1 lžíce
kmín
1 lžíce
med
1/2 lžičky
sůl
1/2 lžičky
pepř
100 g
špek
Postup receptu
Vytisknout
  1. Listové těsto si vyválíme a koláčovou formou (doporučuji vysokou aspoň 4 cm) s ní vykrojíme kolečko těsta – to bude horní díl koláče, aby byla náplň celá pokrytá. Zbylé těsto znovu zpracujeme a vyválíme.
  2. Připravíme si koláčovou formu – vymažeme ji olejem a vysypeme hrubou moukou, nebo ji jen vyložíme pečícím papírem, co je nám milejší.
  3. Poté do připravené koláčové formy přeneseme vyválené listové těsto, tak aby pokrylo spodní část a boky koláčové formy.
  4. Zelí necháme vykapat přes sítko. Šťávu můžeme uchovat a použít do jiných receptů - například k okyselení polévek.
  5. Cibuli a špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi. Po chvíli přidáme slaninu nakrájenou na kostičky. Místo slaniny můžeme použít i oblíbenou klobásu – skvěle se hodí i pikantnější klobásy. Vmícháme take kmín a med. Nakonec přidáme kysané zelí a prohřejeme. Osolíme a opepříme dle chuti.
  6. Tuto zelnou náplň naneseme do koláče a rozprostřeme tak, aby dosahovala k okrajům koláčové formy, ale nepřesahovala je.
  7. Poté dáme kolečko těsta, které jsme si připravili na začátku.
  8. Rozšleháme vejce a potřeme jím okraje těsta, abychom spojili boky a horní díl.
  9. Protože chceme, aby se z koláče vypařovala šťáva, nakrojíme horní díl těsta do kříže. Poté potřeme vejcem.
  10. Pečeme 35-45 min na 200 °C.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář