Zelný koláč podle sonizny
Zelný koláč z listového těsta podle sonizny.
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
SUROVINY
Budeme potřebovat:
1,5 bal.listové těsto
250 gslanina anglická
1 ksvejce
2 kscibule
500 gzelí kysané
1 lžícekmín
1 lžícemed
1/2 lžičkysůl
1/2 lžičkypepř
100 gšpek
- Listové těsto si vyválíme a koláčovou formou (doporučuji vysokou aspoň 4 cm) s ní vykrojíme kolečko těsta – to bude horní díl koláče, aby byla náplň celá pokrytá. Zbylé těsto znovu zpracujeme a vyválíme.
- Připravíme si koláčovou formu – vymažeme ji olejem a vysypeme hrubou moukou, nebo ji jen vyložíme pečícím papírem, co je nám milejší.
- Poté do připravené koláčové formy přeneseme vyválené listové těsto, tak aby pokrylo spodní část a boky koláčové formy.
- Zelí necháme vykapat přes sítko. Šťávu můžeme uchovat a použít do jiných receptů - například k okyselení polévek.
- Cibuli a špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi. Po chvíli přidáme slaninu nakrájenou na kostičky. Místo slaniny můžeme použít i oblíbenou klobásu – skvěle se hodí i pikantnější klobásy. Vmícháme take kmín a med. Nakonec přidáme kysané zelí a prohřejeme. Osolíme a opepříme dle chuti.
- Tuto zelnou náplň naneseme do koláče a rozprostřeme tak, aby dosahovala k okrajům koláčové formy, ale nepřesahovala je.
- Poté dáme kolečko těsta, které jsme si připravili na začátku.
- Rozšleháme vejce a potřeme jím okraje těsta, abychom spojili boky a horní díl.
- Protože chceme, aby se z koláče vypařovala šťáva, nakrojíme horní díl těsta do kříže. Poté potřeme vejcem.
- Pečeme 35-45 min na 200 °C.
KOMENTÁŘE K RECEPTU