Žemlovka s jablky a rozinkami a bílkovou peřinkou

Nebíčko v tlamičce pro ty, kteří milují sladká hlavní jídla. Vánočka s chutí vanilky, rozinek a na vrchu bohatá bílková peřinka. Určitě vyzkoušejte připravit, je to fantastická dobrota. Autor: Lacusin

Přidal:, 7.11.2016
Kategorie: Hlavní jídla, Dezerty, Sladká jídla, Žemlovka
Recept Žemlovka s jablky a rozinkami a bílkovou peřinkou

Suroviny

1 ksvánočka
6 ksjablko
2 PLkr. cukr
6 PLmeruňková marmeláda
100 grozinky
Vanilkový krém:
300 mlmléka
3 ksžloutky
2 PLkr. cukr
1 lžičkuvanilková esence
Pěna:
3 ksbílky
1 PLkr. cukr
1 PLmeruňková marmeláda

Postup přípravy

  1. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm. Dno vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejte na 180 stupňů.Tip: Šnekový beránek - velikonoční pečení
  2. Jablka oloupeme, odstraníme jadérka a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Mléko s vajíčkem, cukrem a vanilkou za občasného míchání na mírném ohni ohřejeme. Nevaříme krém, pouze ohříváme na horké vanilkové mléko.Tip: Velikonoční maďarská tlačenka se zeleninou a vajíčkem
  4. Vánočku nakrájíme na půl cm plátky, poklademe na dno formy, polijeme vanilkovým mlékem. Mlékem nasaje vánočka, kterou potřeme marmeládou, poklademe jablka, posypeme lžící cukru a posypeme rozinky. Znovu poklademe kousky vánočky a takto postupujeme, dokud nemineme všechny suroviny.
  5. Pečeme cca 20-25 minut. Zatímco se žemlovka peče, připravíme bílkovou pěnu.Tip: Vajíčková tlačenka - krok za krokem
  6. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, vařečkou přimícháme marmeládu a navrstvíme na vrch žemlovka. Dáme ještě na chvíli zapéct do trouby.