NejRecept.cz Pečivo Chléb Žitný chleba z kvásku
Žitný chleba z kvásku
Recept Žitný chleba z kvásku
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Haanka    ·   24.1.2017

Žitný chleba z kvásku

Dnes už mnoho hospodyněk peče chleba a ostatní domácí pečivo z kvásku. Samozřejmě rychlejší a jednodušší je to pomocí klasického čerstvého nebo sušeného droždí, ale věřte, že chléb z kvásku jak to dělávali naše babičky je to pravé ořechové. Kvásek sice musíte připravovat déle, aby byl vhodný k pečení a musíte se o něj pečlivě starat a přikrmovat ho, ale výsledek stojí určitě za vyzkoušení. Žitný, pšeničný, pivní nebo jiný chlebíček dělávám doma velmi často a v obchodě jsem už pečivo nekoupila ani nepamatuji kdy. Autor: Haanka

Suroviny
50 g
kvásku
250 g
žitné celozrnné mouky
250 ml
vody
500 g
žitné celozrnné nebo jen žitné mouky
400 ml
vody (piva nebo syrovátky)
100 g
různých semínek (já dala jen slunečnicové)
18 g
soli
Postup receptu
Vytisknout
  1. 50 g kvásku, 250 g žitné celozrnné mouky, 250 ml vody. Necháme 10-12 h stát.
  2. Pak odebereme zpět 50 g zpátky do skleničky a do zbytku přidáme:
    500 g žitné celozrnné nebo jen žitné mouky, 400 ml vody (piva nebo syrovátky), 100 g různých semínek (já dala jen slunečnicové), 18 g soli.
  3. Všechno smícháme dohromady, nehněteme.
  4. Těsto dáme do formy na biskupský chlebíček, vyložila jsem pečícím papírem a zabalíme do igelitu.
  5. Necháme kynout 2-3 hodiny až téměř zdvojnásobí objem.
  6. Pečeme 10 min na 250 pak na 190 a pečeme 50 min.
  7. Krájíme po 12 hod. jinak bude chléb mazlavý.

Můj blog s Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář