Žitný chleba z kvásku
Dnes už mnoho hospodyněk peče chleba a ostatní domácí pečivo z kvásku. Samozřejmě rychlejší a jednodušší je to pomocí klasického čerstvého nebo sušeného droždí, ale věřte, že chléb z kvásku jak to dělávali naše babičky je to pravé ořechové. Kvásek sice musíte připravovat déle, aby byl vhodný k pečení a musíte se o něj pečlivě starat a přikrmovat ho, ale výsledek stojí určitě za vyzkoušení. Žitný, pšeničný, pivní nebo jiný chlebíček dělávám doma velmi často a v obchodě jsem už pečivo nekoupila ani nepamatuji kdy. Autor: Haanka
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
SUROVINY
50 gkvásku
250 gžitné celozrnné mouky
250 mlvody
500 gžitné celozrnné nebo jen žitné mouky
400 mlvody (piva nebo syrovátky)
100 grůzných semínek (já dala jen slunečnicové)
18 gsoli
- 50 g kvásku, 250 g žitné celozrnné mouky, 250 ml vody. Necháme 10-12 h stát.
- Pak odebereme zpět 50 g zpátky do skleničky a do zbytku přidáme:
500 g žitné celozrnné nebo jen žitné mouky, 400 ml vody (piva nebo syrovátky), 100 g různých semínek (já dala jen slunečnicové), 18 g soli. - Všechno smícháme dohromady, nehněteme.
- Těsto dáme do formy na biskupský chlebíček, vyložila jsem pečícím papírem a zabalíme do igelitu.
- Necháme kynout 2-3 hodiny až téměř zdvojnásobí objem.
- Pečeme 10 min na 250 pak na 190 a pečeme 50 min.
- Krájíme po 12 hod. jinak bude chléb mazlavý.
Můj blog s Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Ražný chlieb z kvásku.
KOMENTÁŘE K RECEPTU